Marktenoverzicht: Tactisch meesterschap

© reuters

De Europese beurzen wisten geen vervolg te breien aan het forse herstel van maandag en vrijdag, en sloten met heel minieme verliezen af. Vooral een nieuwe daling van de olieprijs gooide roet in het eten.

Even flakkerde de hoop op dat Saoedi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar de olieprijs een ernstige kans op herstel zouden geven, maar hun afspraak om het productieniveau op het niveau van vorige maand te bevriezen stelt weinig voor. De vier landen zitten al aan een maximale productie, terwijl Irak en Iran de volgende maanden voor een toename van de olie-output zullen zorgen. Van echte productiebeperkingen is nog geen sprake.

Wall Street opende 0,7 procent hoger. Het vertrouwen van de Amerikaanse huizenbouwers kreeg een tik, en ook het sentiment van de industrie in de regio New York blijft somber, al is enige verbetering merkbaar. In Brussel stal Luc Tack de show, want zowel Picanol als Tessenderlo Chemie pakte uit met sterke resultaten.

Bij Tessenderlo (+10,4%) kan stilaan van een Tack-effect gesproken worden. Vooral in het vierde kwartaal klopte het bedrijf de verwachtingen. De vergelijkbare omzet steeg in die periode met 17 procent en de vergelijkbare bedrijfscashflow verdubbelde nagenoeg van 19,2 naar 38,4 miljoen euro. Vooral de landbouwdivisie doet het uitstekend dankzij een stijgende verkoop van sulfaten tegen hogere prijzen. Ook de afdeling industriële oplossingen zag de verkoop en rendabiliteit aantrekken. De tak bio-valorisatie rapporteerde een licht stijgende omzet, maar blijft verlieslatend. Tessenderlo verwacht dat de bedrijfscashflow dit jaar met 15 tot 20 procent zal stijgen, maar zegt er meteen bij dat de marktomstandigheden heel volatiel zijn. Opvallend is ook dat Tessenderlo geen dividend zal betalen over 2015. Luc Tack kiest ervoor de cashflow te herinvesteren. Bovendien ligt Tessenderlo op vinkenslag om activa over te kopen die de Amerikaanse chemiebedrijven Dupont en Dow Chemical moeten verkopen in het kader van hun fusieproject.

Ook Picanol (+9,2%) ontgoochelde niet. De omzet steeg in 2015 met 26,6 procent tot 530 miljoen euro en dankzij een aantrekkende marge steeg de bedrijfswinst met 54 procent. De nettowinst steeg met 50 procent tot 60 miljoen euro. Daar komt nog eens 20 miljoen euro nettowinst bij uit het belang dat Picanol heeft in Tessenderlo. Picanol profiteert van een stijgende vraag naar zijn hoogtechnologische weefmachines, daarbij geholpen door een relatief zwakke euro. Het bedrijf is nog altijd op zoek naar 50 medewerkers om piekverkopen op te vangen. De sterke verkoop van weefmachines stuwde ook de omzet van de industriedivisie hoger. Die maakt onderdelen voor weefmachines, compressoren en landbouwmachines. Dankzij een goedgevuld orderboek verwacht Picanol dit jaar een omzet die in lijn ligt met 2013, toen het bedrijf een recordomzet van 560 miljoen euro boekte.

Over de geplande fusie van Tessenderlo en Picanol gaf Luc Tack geen verdere informatie. Via de uitgifte van nieuwe aandelen zou Tessenderlo de industriële activiteiten van Picanol overnemen. De minderheidsaandeelhouders van Tessenderlo zijn het echter niet eens met de overnameprijs die Tessenderlo moet betalen. Er wordt onderhandeld om tot een vergelijk te komen.

Anglo American (+1,6%) biechtte zoals verwacht slechte resultaten op en stuurde de strategie bij. De forse daling van de grondstoffenprijzen roomde vorig jaar de omzet met 26 procent en de onderliggende bedrijfswinst met 55 procent af. Het uiteindelijke nettoverlies liep op tot 5,4 miljard dollar. Het bedrijf kreunt onder een bijzonder zware schuldenlast van bijna 13 miljard dollar. Om daar iets aan te doen, wil het dit jaar voor 4 miljard dollar mijnen verkopen. Beleggers vragen zich af op dit plan haalbaar is in de moeilijke marktomstandigheden. Anglo American wil zich ook concentreren op koper, platinum en diamant, en probeert af te raken van goedkopere bulkgrondstoffen als ijzererts en nikkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content