Marktenoverzicht: Luxe is weer hip met dank aan Rihanna

© Reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Op de Europese beurzen verraste het Franse luxeconcern LVMH met een sterke kwartaalupdate.

De Europese beurzen hadden het lastig. Beleggers hielden hun adem in, in afwachting van de toespraak van de Catalaanse president Carles Puigdemont kort na het sluiten van de beurzen. Een nieuwe clash lijkt onvermijdelijk als Catalonië de onafhankelijkheid uitroept en dan staat ook de toekomst van Europa zoals we het vandaag kennen weer ter discussie.

De Eurostoxx50 sloot 0,35 procent lager. De Bel-20 eindigde nagenoeg stabiel op 4055,25 punten. Ontex (+1,15%) en bpost (+1,1%) stonden vandaag bovenaan in de Bel-20-tabel. Bij de luierproducent Ontex was er geen bedrijfsnieuws.

De sector van persoonlijke en huishoudproducten werd wel op sleeptouw genomen door de luxeconcerns na sterke kwartaalcijfers van LVMH (+2,2%). Bpost herstelde enigszins van de klap van 3,4 procent van gisteren. Beleggers waren niet overtuigd van de overname van de Amerikaanse e-commercespeler Radial die een antwoord moet bieden op Amazon.

Colruyt (+0,75%) was een groot deel van de dag de sterkste stijger in de Bel-20, maar viel wat terug tegen de slotbel. De supermarktketen stuurde voorbeurs een persbericht uit waarin de aandeleninkopen van vorige week werden opgesomd. In totaal kocht de groep voor net geen 10 miljoen euro eigen aandelen in, tegen een gemiddelde prijs van 44,31 euro. Zoals voorspeld door analisten legt het inkoopprogramma van Colruyt een bodem onder de koers. Op 27 september liet Colruyt weten dat het bedrijf de toestemming heeft van de aandeelhouders om de komende twee jaar voor 350 miljoen euro eigen aandelen in te kopen.

Rihanna

Op de Europese beurzen verraste het Franse luxeconcern LVMH met een sterke kwartaalupdate. Waar vorig jaar nog schrik was voor de verminderde vraag vanuit Azië is Azië nu de sterkste motor voor de verkoop. De regio is goed voor een omzetgroei van 21 procent in het derde kwartaal en een omzetgroei 19 procent over de eerste negen maanden van het jaar. Zowel in het persbericht als in presentatie van de resultaten voor analisten is er een speciale vermelding voor Fenty Beauty, de nieuwe make-uplijn van zangeres Rihanna, die een “exceptionele start” kende. De zangeres zet geregeld foto’s van haar lijn op Instagram, waar ze 57 miljoen mensen haar volgen. De lijn werd deze zomer gelanceerd. LVMH verkocht in het derde kwartaal 17 procent meer parfum en cosmetica dan in dezelfde periode vorig jaar. De enige afdeling die wat achterophinkte, was wijn en sterke dranken met een omzetgroei van amper 4 procent. De verkoop in de andere afdelingen groeide 13 à 14 procent. Luxe is weer helemaal terug van weggeweest en de resultaten van LVMH leggen de lat hoog voor de andere luxegroepen.

D’Ieteren

Het belangrijkste bedrijfsnieuws viel te rapen in het segment van de Belgische midcaps. De beglazingsdochter Belron zoekt naar 1,3 miljard euro financiering via de uitgifte van leningen voor grote beleggers en wordt zo stilaan losgeweekt van de moederholding D’Ieteren (+4,7%). Op 2 mei hadden de toplui van D’Ieteren al aan beleggers laten weten dat ze een minderheidsaandeelhouder zochten voor Belron. D’Ieteren wil zelf wel meerderheidsaandeelhouder blijven, maar wil ook graag zijn investeringen meer diversifiëren. D’Ieteren kocht vanuit dat oogpunt eerder al Moleskine, bekend van de luxueuze lederen notitieschriften, naast D’Ieteren Auto, die merken uit de VW-groep verdeelt in België, en Belron.

D’Ieteren laadt extra schulden op de balans van Belron. Op die manier maken ze de bruid klaar voor het huwelijk, want de schulden halen het bedrag dat een potentiële overnemer voor het minderheidsbelang in Belron op tafel moet leggen omlaag. De bedoeling is dat de schuldgraad stijgt tot 4,25 keer de ebitda. Eind juni bedroegen de netto financiële schulden 2,56 keer de bedrijfskasstroom. Volgens het beurshuis Degroof Petercam kunnen ze die hefboom nog optrekken tot 5,25 keer de bedrijfskasstroom als er zich overnames aandienen.

Belron gaat een uitzonderlijk dividend van 450 miljoen euro uitkeren aan zijn aandeelhouders. Daarvan komt 94 procent op de rekening van D’Ieteren terecht. Daarnaast wordt ook een lopende lening van 180 miljoen euro aan D’Ieteren terugbetaald. In een trek wordt ook een aantal uitstaande schuldinstrumenten in Amerikaanse dollar geherfinancierd. In totaal zal D’Ieteren minder rente betalen en verlengt het de looptijd van zijn leningen van iets minder dan vier jaar naar zeven jaar. De rente op de leningen is variabel en hangt af van de interbankenrente.

De aandeelhouders van D’Ieteren moeten er niet op hopen dat een deel van dat geld naar hen zal vloeien. Het geld zal dienen voor investeringen en overnames. D’Ieteren is naar eigen zeggen op zoek naar activiteiten met een sterk groeipotentieel en heeft daar volgens Degroof Petercam nu een oorlogskas van 1,6 miljoen euro voor.

IBA

Nog bij de midcaps liet IBA (-1,3%) weten dat de Franse bouwgroep Vinci (-0,3%) er voortaan mee op zal toezien dat de bouw van protontherapiecentra niet te veel vertraging oploopt. De specialist in protontherapie voor de bestraling van kanker stelde een aantal keer op rij teleur en moest de verwachtingen fors naar beneden bijstellen. Bij de halfjaarresultaten liet IBA weten dat er op de helft van zijn lopende projecten vertraging zat, wegens problemen bij de bouw van de centra. Die bouw is de verantwoordelijkheid van de klanten van IBA die daarvoor een beroep doen op een derde partij. Geen van die partijen heeft ervaring met de bouw van zo’n complex centrum. IBA had toen al gezegd dat ze op zoek gingen naar een partner in de bouwsector om die bouwprojecten te helpen beheren. ING-analist Giel-Jan Triest merkt op dat deze deal welkom is, maar dat die niet op magische wijze de vertraging kan wegtoveren. Voor hem verandert er niets aan de investeringscase.

Het verslag van de jongste vergadering van de Amerikaanse centrale bank wordt woensdag vrijgegeven. In België geeft Global Graphics nabeurs een update. In de Verenigde Staten komt Blackrock met resultaten over het derde kwartaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content