Marktenoverzicht: Luxe geeft licht in duisternis

© Thinkstock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen gingen weer zwaar onderuit. De EuroStoxx50 verloor 1,9 procent. De Bel-20 ging 1,7 procent lager. Vooral de banken hadden het zwaar te verduren

KBC (-3,9%) was met voorsprong de sterkste daler in de Bel-20. Deutsche Bank (-6%) was de grootste daler in de EuroStoxx50 en noteert op zijn laagste peil in zeven jaar.

De luxesector zorgde voor een lichtpuntje in duistere dagen op de beurs. LVMH (+4,5%) was de sterkste stijger in de EuroStoxx50. Het luxeconcern bracht dinsdagavond een set sterke resultaten. “We vinden deze resultaten indrukwekkend, gezien de moeilijke marktomstandigheden en de gemengde resultaten van sectorgenoten”, reageerde het beurshuis Morgan Stanley in een rapport. Zowel de omzet als de bedrijfswinst lag boven de verwachtingen.

De grootste meevaller kwam uit de hoek van de mode- en lederwaren, goed voor de helft van de bedrijfswinst van LVMH. De organische omzetgroei (+3%) in deze divisie lag hoger dan verwacht en werd vooral gedreven door de verkoop van handtassen in Japan en Europa.

De vrees voor de groeivertraging in China weegt al een tijd op de sector. De Chinezen nemen naar schatting één op de drie aankopen van luxegoederen voor hun rekening. LVMH-topman Bernard Arnault vindt die bezorgdheid overdreven. Hij denkt dat de Chinezen geld zullen blijven spenderen aan dure handtassen en sterke drank en omschrijft de prestatie van de groep in China als “stabiel”. De grootste tegenvaller in de cijfers kwam uit de hoek van de horloges, waar de Chinese kopers het wel degelijk lieten afweten. Deze afdeling is de kleinste van LVMH (9% van de omzet).

Het mag dan ook niet verbazen dat de Zwitserse horlogemaker Swatch Group (-2,7%) voor het eerst in zes jaar een omzetdaling moest opbiechten. Horloges en juwelen zijn goed voor 97 procent van de omzet van Swatch. Hongkong is de belangrijkste afzetmarkt. “De organische omzetdaling van 1 procent in 2015 was geruststellend”, vindt Credit Suisse. “De markt verwachtte een grotere daling.” De bedrijfswinst lag wel 5 procent onder de verwachtingen. De groep verwacht in 2016 een omzetgroei van meer dan 5 procent in lokale munt, dankzij een herstel van de vraag in China.

Swatch verraste ook met de aankondiging dat het ongeveer 5 procent van de eigen aandelen gaat inkopen. “De nettokaspositie bedroeg eind 2015 1,2 miljard Zwitserse frank, tegenover 1,1 miljard eind 2014. De cashflowgeneratie was blijkbaar beter dan de “beren” dachten, klinkt het bij Credit Suisse.

Dinsdag stegen de aandelen van Michael Kors Holding op de New York Stock Exchange ook al met een kwart na de publicatie van kwartaalresultaten. Die sprong komt na een koersdaling van 43 procent het afgelopen jaar. De omzet in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2015/2016 steeg ruim 6 procent tot 1,4 miljard dollar. Analisten mikten op 1,36 miljard dollar. Michael Kors dankt de omzetstijging aan de groei in e-commerce en Azië. Met name in Japan verkocht Michael Kors fors meer producten (+59%).

De kans is klein dat het luxebedrijf dat staaltje nog eens kan overdoen. CEO John Idol gaf tijdens een conference call met analisten toe: “Wij zijn nog altijd erg ondervertegenwoordigd in Zuid-Korea, Japan, China en sommige plaatsen in Zuidoost-Azië. Wanneer je aan Michael Kors denkt, denk dan aan groei. Het zal geen groei met twee cijfers zijn, die tijd ligt achter ons, maar wel een solide groei.”

De vooruitzichten van het management stelden wel enigszins teleur. Michael Kors mikt op 1,13 tot 1,15 miljard dollar omzet in het lopende kwartaal, wat onder de huidige gemiddelde analistenverwachting van 1,16 miljard dollar uitkomt. Ook de verwachte winst per aandeel van 93 tot 97 cent ligt onder de consensus van 1 dollar per aandeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content