Marktenoverzicht: Immobel gaat Parijs verkavelen

© Immobel
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

In afwachting van een belastingakkoord in de Verenigde Staten namen ook de Europese beurzen gas terug. Immobel neemt een projectontwikkelaar in Parijs over. Asit Biotech profiteerde van de publicatie van zijn eerdere testresultaten in een vaktijdschrift.

De Europese beurzen surfen mee op de grillen van de Amerikaanse politiek. Donderdag kwam het niet tot een stemming in de Senaat over de belastingplannen van president Donald Trump, omdat een aantal Republikeinen vreest dat de staatsschuld te fors zal oplopen. Beleggers leven mee met de belastingsaga, omdat ze hopen op een boost voor de economie en de bedrijfswinsten. In de late handel kwam daar nog het bericht bij dat de gewezen nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn bereid is te getuigen over banden tussen president Donald Trump en de Russen.

De meeste indexen gingen vrij stevig onderuit. De Europese graadmeter Eurostoxx50 verloor 1,2 procent. De Bel-20 sloot de week met een verlies van een half procent.

Het opvallendste bedrijfsnieuws kwam van bij Immobel (-0,3%). De Belgische vastgoedontwikkelaar neemt zijn Franse sectorgenoot Nafilyan over. Nafiliyan is gespecialiseerd in de ontwikkeling van huizen in Parijs. Immobel betaalt maximaal 130 miljoen voor het bedrijf, dat op termijn 2000 woningen per jaar wil realiseren en een omzet van 300 miljoen euro beoogt. Dat is bijna evenveel als Immobel vorig jaar zelf realiseerde. Het gaat dus om een belangrijke deal voor het langst noteerde aandeel van de Brusselse beurs.

Opvallend is dat de overname in fases gebeurd. Immobel neemt nu maar een belang van 15 procent, dat het in 2019 verder uitbreidt, en pas in 2020 komt het tot een volledige overname. Immobel torst nu al relatief veel schulden – eerder dit jaar gaf het nog een obligatie van 100 miljoen euro uit – en door de gefaseerde overname blijft de balans wat gespaard.

Het is opvallend hoe de Belgische vastgoedsector steeds meer naar het buitenland trekt. Niet alleen de gereglementeerde vastgoedgroepen, maar dus ook de projectontwikkelaars. Immobel was al actief in Polen en Luxemburg. Dat toont dat er buiten ons land betere rendementen te rapen vallen.

De overname is wel niet zonder risico. Nafiliyan bestaat nog maar drie jaar. Het was dus enkel actief in de gunstige marktomstandigheden van lage rentes en snel stijgende vastgoedprijzen. Bovendien mikt het in de toekomst op grote projecten, maar daarvoor moet het wel een versnelling hoger schakelen. Tot nu realiseerde het een dertigtal projecten van telkens honderd woningen.

Een opvallende stijger vrijdag was Asit Biotech (+4,3%). Het Brusselse bedrijf profiteerde van de publicatie van zijn bekende testresultaten in het vakblad Allergy. Een opname betekent volgens het bedrijf de erkenning van de wetenschappelijke wereld dat het iets goed op het spoor is.

Asit meldde gelijktijdig ook dat de eerste, voorlopige resultaten van de volgende testfase, op meer patiënten, ook veelbelovend lijken. Die nieuwe test voor het potentiële middel tegen hooikoorts is wel een herexamen. De Duitse toezichthouder gaf Asit in juni een tweede zittijd, omdat maar een kwart van patiënten beterschap toonde en omdat de testen liepen in een seizoen met uitzonderlijk weinig pollen.

De weg naar de winkelrekken is met andere woorden nog bijzonder lang. Bovendien is het geld bijna op. Daarom staat volgende week een aandeelhoudersvergadering op de agenda, die het licht op groen moet zetten voor een kapitaaloperatie waarbij de volgende drie jaar telkens 10 miljoen euro wordt opgehaald.

Asit kon met andere woorden wel wat goed nieuws gebruiken. Na de tweede zit en de buis over de hele lijn voor een ander middel tegen huisstofmijt, kreeg het aandeel een stevige klap. Twee weken geleden was er dan een eerste opsteker met de goedkeuring van een tweede patent in Europa. Nu is er dus de publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. Het aandeel noteert daardoor weer 15 procent hoger. Dat maakt dat de kapitaalronde toch tegen iets betere voorwaarden kan plaatsvinden. Met een koers van 4 euro zit het aandeel wel nog altijd ver onder de intekenprijs van 7 euro.

Volgende week komt de Belgische holding Brederode met cijfers voor het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Voorts is het in de resultatenluwe periode vooral uitkijken naar macrocijfers. Het voornaamste voor de belegger komt pas aan het einde van de week. Vrijdag komt het Amerikaanse ministerie met zijn banenrapport, een belangrijk richtsnoer voor het monetaire beleid in de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content