Marktenoverzicht: Galapagos oogst applaus

Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De verbale oorlog tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea weegt op het humeur van de beleggers. KBC zal door de lagere vennootschapsbelasting minder verliezen mogen overdragen. Galapagos steeg fors nu het met een nieuw potentieel medicijn een derde been heeft om op te staan.

De woordenstrijd tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt steeds heviger. De toenemende onzekerheid haalt de belegger uit zijn hum. De Europese beurzen verloren voor de tweede dag op rij terrein. In Brussel liet de Bel-20 een half procent liggen.

Het voornaamste nieuws kwam van KBC (-1,9%). De grootbank kwam met puike resultaten, die een pak hoger lagen dan de verwachtingen. Dat is te danken aan verschillende factoren. Ten eerste wist KBC ondanks de lage rente zijn inkomsten op peil te houden. Zoals ook andere banken al aangaven, durft de Belg weer te beleggen, wat zich ten tweede vertaalt in hogere commissie-inkomsten. En ten derde trekt de economie aan, niet het minst in het voormalige probleemland Ierland, wat maakt dat KBC provisies voor verliezen kan terugnemen.

Ondanks het goede rapport bengelde het aandeel toch onderaan in de Bel-20-index. Dat komt omdat KBC een addertje onder het gras van het zomerakkoord vond. De verlaging van de vennootschapsbelasting, die de federale regering plant, betekent dat de bank minder overgedragen verliezen zal kunnen aftrekken van haar belastingen. En dus worden die overgedragen verliezen minder waard. Het gevolg is dat KBC zijn winst dit jaar met 230 miljoen gedrukt ziet.

Beleggers vreesden natuurlijk dat de daling van de winst ook aan het dividend zou vreten. Hoewel er nog geen zekerheid is, liet topman Johan Thijs wel verstaan dat het zo’n vaart niet hoeft te lopen. Het dividendbeleid van KBC is dat minstens de helft van de winst naar de aandeelhouders vloeit. De politiek geeft voldoende flexibiliteit om het dividend op peil te houden.

Naast KBC liep ook Galapagos in de kijker. Het biotechbedrijf in de Bel-20 maakte een sprong van 8,3 procent na zijn bericht over een geslaagde test op een kleine groep patiënten met een medicijn tegen een dodelijke longziekte. Even schoot het aandeel bijna een kwart hoger. Beleggers droomden al van een verkort parcours naar de markt met een snelle goedkeuring. Topman Onno Van de Stolpe temperde later het enthousiasme enigszins. Hij beklemtoonde dat toch nog verschillende proeven nodig zijn en dat nog een lange weg te gaan is vooraleer het medicijn in de rekken ligt.

Na de koerssprong noteert het aandeel wel nog altijd een vijfde onder de piek uit april. Toen nam het aandeel een duik, nadat duidelijk was geworden dat het Amerikaanse Vertex verder stond met zijn onderzoek naar taaislijmziekte. Ook voor zijn reumamiddel heeft Galapagos te duchten concurrentie van AbbVie. Met het middel tegen de longziekte IPF boort het bedrijf nu wel een derde potentiële goudmijn aan, wat het aandeel ook wat minder risicovol maakt voor de belegger.

Tot slot kwam ook Euronav (-0,2%) met zijn kwartaalrapport. De tankerrederij boekte iets minder verlies dan gevreesd, maar de vooruitzichten op korte termijn zijn niet echt opbeurend. De vrachttarieven zullen wellicht nog lager liggen dan aangenomen. De belegger kan wel rekenen op een zoethoudertje. Vanaf nu komt er een minimumdividend van 12 dollarcent. Dat moet de aandeelhouders meer zicht geven op zijn rendement. Tot nu belooft Euronav steeds 80 procent van zijn winst uit te keren, maar dat zegt niet zoveel als er rode cijfers geschreven worden.

Vrijdag is het aan de sportieve belegger met het rapport van de snelgroeiende fitnessketen Basic-Fit. Voorts vallen interessante macrocijfers in de bus met onder meer de inflatie in de VS, Frankrijk en Italië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content