Marktenoverzicht: Fagron start deel twee van rondje vers geld

© .
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Een sombere Janet Yellen en de vrees voor een brexit stuurden de Europese beurzen opnieuw lager. Fagron start het tweede deel van zijn kapitaaloperatie.

Beleggers waren andermaal somber gestemd donderdag. Een dag eerder had Janet Yellen aangegeven dat ze de rente minder snel zal optrekken dan gepland. Volgens de voorzitster van de Amerikaanse centrale bank is de lage rente – een gevolg van de lage groei en dito inflatie – misschien wel het ‘nieuwe normaal’. Bovendien blijft het nakende referendum over een brexit de gemoederen bezwaren. Het resultaat is dat de Europese beurzen al voor de zesde keer in zeven sessies lagere regionen opzochten. De invloedrijke graadmeter Eurostoxx50 daalde met 0,2 procent. In Brussel ging de Bel-20 0,9 procent lager.

Het voornaamste nieuws op de Brusselse beurs was het bericht dat Fagron (-3%) vrijdag start met het tweede deel van zijn kapitaaloperatie. Tot 1 juli kan de aandeelhouder per 16 oude aandelen inschrijven op 5 nieuwe aandelen tegen 5,16 euro per stuk. Dat is een korting van 24 procent op de theoretische koers, nadat het inschrijvingsrecht van het aandeel afgesplitst is. In totaal zou de publieke kapitaaloperatie nog eens 88 miljoen euro vers geld moeten opbrengen.

Dat doel mag geen problemen vormen. Wellicht zal een pak beleggers inschrijven om te vermijden dat hun belang nog verder verwatert. Bovendien staat een groep ‘grote jongens’ klaar om Fagron opnieuw vers geld toe te stoppen. De durfkapitaalverstrekker Waterland en de ondernemer Filip Balcaen, aangevuld met het duo Marc Coucke en Bart Versluys en de vermogensbeheerders Carmignac en Midlin, pompten vorige maand al eens 131 miljoen euro in Fagron bij een private plaatsing. Zij trekken nu opnieuw de buidel open om hun belang niet weer te zien verwateren.

Diezelfde partijen hebben zich er ook toe verbonden ongebruikte inschrijvingsrechten op te kopen. Daardoor zal het belang van Waterland en Filip Balcaen wellicht boven 30 procent stijgen. Normaal moeten dan een overnamebod op alle aandelen uitgebracht worden. Maar de Belgische wet maakt een uitzondering op die regel voor wie, zoals hier bij Fagron, die grens van 30 procent overschrijdt in het kader van een kapitaaloperatie.

Als Fagron dit tweede deel eveneens tot een goed einde brengt, zal het bedrijf zich in totaal verzekerd hebben van 220 broodnodige verse miljoenen. De toeleverancier aan apotheken kwam vorig jaar in slechte papieren na een aantal overnames in de Verenigde Staten, net voor striktere regels voor de terugbetaling van medicijnen de sector daar zwaar onder druk zetten. Elke cent van de operatie gaat dan ook naar de aflossing van de stevige schuldenberg. Volgend jaar komt voor bijna 300 miljoen euro schuldpapier op vervaldag. De nieuwe middelen zullen met andere woorden niet volstaan. Fagron zal daarom ook zijn operationele cash aanspreken voor zijn schuldeisers. Dat betekent dat er voor de belegger al zeker geen dividend in zit, laat Fagron nog weten. Dat nieuws komt niet bepaald als een verrassing.

Nog op de beurs van Brussel was het aandeel van Abo geschorst. In de namiddag kwam dan het bericht dat de milieuconsultant zijn Nederlandse sectorgenoot Geomet overneemt voor 1,4 miljoen euro. Daardoor versterkt Abo niet alleen zijn aanwezigheid bij onze noorderburen, maar ook in de markt voor bodemonderzoek.

Ook ASML (+0,4%) kwam met overnamenieuws. De producent van machines voor fabrikanten van computerchips neemt het Taiwanese HMI over voor 2,75 miljard euro. Beide bedrijven werken nu al samen en vullen elkaar aan. ASML staat voor de uitdaging chips niet alleen krachtiger, maar ook steeds kleiner te maken. En daar is precisie voor nodig. Net die precisie meten, is de specialiteit van HMI. Dat de activiteiten zo nauw aansluiten, zorgt er volgens ASML voor dat de overname onmiddellijk zal bijdragen aan de winst.

Nog op de beurs van Amsterdam heeft het Franse Altice (-2%) definitief het groene licht gekregen voor de overname van de Amerikaanse kabelaar Cablevison. Altive betaalt 15,7 miljard euro voor zijn sectorgenoot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content