Marktenoverzicht: Europese zwaargewichten trekken de kar

© belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Een beursdag die zich als moeilijk en verlieslatend aankondigde, kantelde in de loop van de dag helemaal.

Dankzij een herstel van de olieprijs, een paar stevige bedrijfsresultaten in Europa en vrij geruststellende bedrijfsresultaten in de VS sloten de Europese beurzen met een winst van ongeveer 1 procent. De Dow Jones opende 1,5 procent hoger, onder meer dankzij een onverwachte stijging van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Beleggers speculeren er ook op dat de Amerikaanse centrale bank morgen suggereert dat verdere renteverhogingen zullen uitgesteld worden. De Nasdaq deelt bij opening niet in het feestje in afwachting van de resultaten van Apple die nabeurs gepubliceerd worden.

Enkele Europese zwaargewichten trokken dus de kar vandaag. Het Nederlandse concern Philips (+6%) verbaasde met vrij goede resultaten over het laatste kwartaal van vorig jaar. De vergelijkbare omzet nam met 9 procent toe en de vergelijkbare bedrijfswinst met 13 procent, met dank ook aan gunstige wisselkoerseffecten. Het nettoresultaat dook wel in het rood, als gevolg van eenmalige kosten om pensioenverplichtingen in het Verenigd Koninkrijk af te kopen. De goede prestaties zijn vooral te danken aan de gezondheidsdivisie, waar de orders met 15 procent stegen. Vooral in de VS, Europa en China stijgt de vraag naar onder meer apparatuur voor medische beeldvorming. Ook de consumentendivisie droeg zijn steentje bij en zag de omzet met 6 procent stijgen. Het ‘nieuwe’ Philips, dat teert op de gezondheidstak en consumentenproducten, lijkt dus de beloofde verbetering waar te maken, ook omdat het bedrijf fors blijft besparen op de kosten. Het proces om de verlichtingsdivisie, het ‘oude’ Philips, te verkopen gaat door. In de eerste helft van dit jaar volgt een beursgang of een verkoop aan bijvoorbeeld durfkapitaalfondsen. Die deal zou 5,5 miljard euro kunnen opbrengen. Voor dit jaar mikt Philips op een bescheiden omzetgroei en een verder herstel van de bedrijfsmarge. Die verbetering zou zich door de mindere gang van zaken in de wereldeconomie pas in de tweede jaarhelft doorzetten.

Ook het Duitse industriële concern Siemens (+8,6%) verraste de markten met een hogere winstverwachting voor het gebroken boekjaar 2016, hoewel ook Siemens tegenwind verwacht van een vertragende wereldeconomie. De winst per aandeel zal dit jaar 6 tot 6,4 euro bedragen, tegenover eerdere verwachtingen van 5,9 tot 6,2 euro per aandeel. De winstherziening komt er na een sterk eerste kwartaal (voor Siemens zijn dat de laatste drie maanden van het jaar) waarin de orders een stevige stijging van 22 procent lieten noteren. De omzet steeg met 8 procent en de nettowinst zelfs met 42 procent, maar deze stijging is vooral te danken aan een lager belastingtarief en lagere pensioenkosten, en dus in mindere mate aan de operationele resultaten. De winst uit de industriële activiteiten steeg met 10 procent. Siemens werkt al enkele jaren aan een transformatieplan. Het bedrijf legt zich vooral toe op de energiesector (met krachtturbines en infrastructuur voor distributienetten), maar ziet ook brood in de ontwikkeling van software voor industriële toepassingen en geniet, net als Philips, van een stijgende verkoop in de gezondheidssector.

Pech voor biotechbedrijf Galapagos (-1,8%), dat stopt met de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen ontstekingen van de dikke darm. Voor het bedrijf is dit echter een minder belangrijk project. De beurskoers rust vooral op een reumamiddel dat samen met Gilead wordt ontwikkeld en een geneesmiddel tegen de taaislijmziekte dat samen met AbbVie wordt ontwikkeld.

Johnson & Johnson (+3%), het grootste farmabedrijf ter wereld, klopte in het vierde kwartaal de winstverwachtingen dankzij sterke verkopen van enkele topmedicijnen. De geneesmiddelenverkoop steeg vorig jaar met 4 procent.

Ook Procter & Gamble (+2,8%), ‘s werelds grootste in consumentengoederen, klopte de verwachtingen dankzij kostencontrole en prijsverhogingen. Die ingrepen zijn nodig om de sterke dollar het hoofd te bieden. Door ongunstige wisselkoerseffecten daalde de omzet in het vorige kwartaal met 9 procent. Zonder wisselkoerseffecten steeg de omzet met 2 procent.

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont (+1,4%) kon de verwachtingen niet inlossen en voorspelt lagere winsten voor dit jaar, maar wist de schade wel te beperken. De winst zou nog 2,95 tot 3,1 dollar per aandeel bedragen, tegenover de eerder verwachte 3,15 dollar per aandeel. De sterke dollar, de daling van de vraag naar landbouwmeststoffen, en de groeivertraging op de ontluikende markten, wegen te sterk op de resultaten. DuPont reageert met een besparingsprogramma en bedankt 10 procent van het personeel voor bewezen diensten. Door de bijbehorende herstructureringskosten was er in vierde kwartaal een verlies van 29 dollarcent per aandeel. Zoals bekend fuseert DuPont dit jaar met Dow Chemical.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content