Marktenoverzicht: een zee van Chinese zorgen

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Hoofdbrekens over de grondstoffenslokop China deden de olieprijs dalen tot onder 35 dollar per vat. Dat is het laagste peil sinds 2004. Ook de Europese beurzen gaven opnieuw terrein prijs. De EuroStoxx50 ging 1,25 procent lager.

“De Chinese centrale bank zette de fixing voor de Chinese munt deze ochtend onverwachts 0,22 procent lager op 6,5314 dollar”, legt KBC-econoom Koen De Leus uit. “De zwakke economie in combinatie met de uitstroom van geld zet druk op de yuan. Voor de Chinese export kan een geleidelijke daling van de yuan zeker geen kwaad. Voor de Aziatische handelspartners is dat minder goed nieuws. Ook Chinese bedrijven met hoge schulden in een andere munt kunnen een verdere daling van de yuan missen als kiespijn.”

De Bel-20 verloor 1,1 procent tot 3614 punten. De grootste stijger van de dag was zonder aanwijsbare reden de verzekeraar Delta Lloyd (+1,1%), die in 2015 de grote verliezer was. Verder dreven enkele defensieve waarden boven, zoals de vastgoedvennootschappen Befimmo (+0,9%) en Cofinimmo (+0,25%), op een zee van Chinese zorgen.

De grootste daler onder de Belgische vlaggenschepen was Bekaert (-4,9%). De staaltechnologiegroep was begin deze week met 9,5 procent gestegen na een positief analistenrapport van ABN AMRO. Het aandeel is veel minder gevoelig aan de groei van de Chinese economie dan vroeger, maar Bekaerthaalde in 2014 toch nog altijd 29 procent van zijn omzet uit Zuidoost-Azië.

Solvay (-3%) deed niet veel beter dan Bekaert. De Tijd berichtte dat de chemiegroep zijn polyamideactiviteiten wil verkopen. Het gaat om kunststoffen voor de autosector (airbags), de bouw (technische draden), textiel (ademende sportkledij) en elektronica-onderdelen. Solvay kocht vorig jaar Cytec, dat lichtgewicht koolstofvezels maakt voor de bouw van vliegtuigen, om minder cyclisch te worden.

De meer conjunctuurgevoelige divisies polyamiden en celluloseacetaatvezels (vezels voor sigarettenfilters) zitten daardoor op de wip. In 2014 waren er geruchten dat Acetow, de dochter die celluloseacetaatvezels maakt, zou worden verkocht. Om een goede prijs te krijgen voor die activiteiten moeten ze rendabel zijn. Bij de polyamidenafdeling is dat gelukt, bij de celluloseacetaatvezels nog niet. Maar analisten verwachten niet dat Solvay een hoge prijs kan vragen, terwijl het wel een hoge prijs heeft betaald voor Cytec.

Buiten de Bel-20 was Argen-X (+4,4%) een opvallende stijger. Het biotechnologiebedrijfmaakte positieve resultaten bekend van de eerste proeven op mensen van een middel ter bestrijding van kanker en auto-immuunziekten. Argen-X maakt medicijnen op basis van antistoffen. Er werd getest op veiligheid en tolerantie. Het biotechnologiebedrijf moet nu nog onderzoeken welke dosis ideaal is. Tegen midden 2016 zouden er resultaten zijn voor de eerste fase van het onderzoek, daarna komen nog fases II en III, met tests op een grotere groep mensen.

Greenyard Foods (-1,1%) kwam ook met nieuws. De Belgische fruit- en groentenboer koopt Lutèce over van de Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging (CNC). Lutèce is een van ‘s werelds belangrijkste leveranciers van champignons in blik, in bokaal of diepgevroren. Het management schat de totale omzet van de twee vestigingen van Lutèce in het zuiden van Nederland op 100 miljoen euro in 2015. Volgens Alan Vandenberghe, analist van KBC Securities, zijn de marges van Lutèce “significant lager” dan die van de conservenactiviteiten van Greenyard Foods. Hij verwacht dat de marges op de korte termijn kunnen verdubbelen.

Het gaat om een relatief kleine deal. Greenyard Foods laat weten dat die de schuldgraad van het bedrijf niet substantieel verhoogt, en dat het voldoende bestaande kredietfaciliteiten en cashflows heeft om de overname te financieren. Beide partijen verwachten dat de overname afgerond is voor mei 2016. Er werden geen details vrijgegeven over de prijs die Greenyard Foods betaalt voor Lutèce.

Voor Vandenberghe verandert dat nieuws niets aan de waardering van Greenyard Foods. KBC Securities had het aandeel midden december op zijn lijstje met toppicks voor 2016 geplaatst, omdat de groep sterker staat in een veranderende wereld door de fusie van Univeg en Peatinvest. Volgens het beurshuis zat dat nieuws nog niet volledig verrekend in de koers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content