Marktenoverzicht: De factuur van de brexit

© reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De brexit-onderhandelaars zouden overeengekomen zijn dat het Verenigd Koninkrijk 45 tot 55 miljard euro zal betalen als prijs om de Europese Unie te mogen verlaten. De Britten zullen dat bedrag niet in één keer moeten neertellen, maar gespreid over verschillende jaren. Daarover berichtten Britse kranten.

Het was een eis van de Europese Unie dat de Britten de aangegane engagementen zouden honoreren, om te vermijden dat er gaten in de Europese begroting zouden komen. Het gaat bijvoorbeeld om de betaling van de pensioenen van Europese ambtenaren en stortingen in structuur- en landbouwfondsen.

In totaal zouden de Britten nu bereid zijn voor 100 miljard euro beloftes na te komen, maar na aftrek van de steun die bijvoorbeeld de Britse boeren krijgen, zou er netto nog een factuur van iets minder dan de helft van dat bedrag overblijven.

Daarmee is een belangrijk struikelblok in de brexit-onderhandelingen weggewerkt, enkel de grens tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk blijft nu nog over als een moeilijk punt.

Beleggers zijn opgelucht dat er alsnog een akkoord uit de bus is gekomen. Het Britse pond werd duurder. Beleggers betalen nog maar 0,88 Britse pond om een euro te kopen.

De Britse rente steeg, omdat de overheidsobligaties in waarde zakten. De Britse Footsie was de enige dissonant tussen de Europese beurzen.

Voor Britse exportbedrijven is een sterkere munt slecht nieuws, want het verzwakt hun exportpositie. De bedrijven uit de Britse sterindex halen drie vierde van hun inkomsten uit het buitenland.

Vooral de banken in de index slaagden er wel in terrein te winnen, net zoals bedrijven die sterk gericht zijn op de Britse economie. Royal Bank of Scotland (+3,8%), Lloyds Banking Group (+3,7%) en Barclays (+3,5%) hoorden bij de sterkste stijgers op de Britse beurs.

De Bank of England hield stresstests bij de banken en voor het eerst zijn alle banken geslaagd zonder dat bijkomende maatregelen moeten worden genomen.

De gouverneur Mark Carney zegt dat de banken de Britse economie kunnen blijven financieren, zelfs als er een disruptieve exit van het VK uit de Europese Unie komt.

De Britse centrale bank hield bij de tests rekening met een krimp van de wereldeconomie van 2,4 procent, een stijging van de werkloosheid tot 9,5 procent en een daling van de huizenprijzen met een derde.

De Europese beurzen sloten op winst. De EuroStoxx50 won 0,2 procent. De Bel-20 ging 0,35 procent hoger tot 3999,41 punten. De Belgische sterindex wipte in de loop van de dag zelfs even over 4000 punten.

De Frans-Belgische nutsreus Engie (+2%) was de sterkste stijger van de dag. De krant L’Echo meldde vandaag dat Engie twee belangrijke contracten op zak heeft, afgesloten met het Vlaams Energiebedrijf om de komende jaren gas en elektriciteit te leveren aan honderden overheidsgebouwen.

Het grootste verlies in de Bel-20 was voor de biotechnologiegroep Galapagos (-2,7%). Op de brede markt was de rode lantaarn voor een ander biotechnologiebedrijf. Biocartis (-8,4%) kreeg een ferme tik, nadat het een kapitaalverhoging van 80 miljoen euro had doorgevoerd.

Op Wall Street gaan de technologiebedrijven à la Apple, Facebook en Netflix stevig in het rood. Het zou weleens kunnen dat grote beleggers hun fenomenale winsten van 2017 willen veiligstellen.

Aan het einde van de jaar maken ze de balans op voor hun klanten. Het zou zonde zijn als ze last minute nog een deel van de jaarwinsten, die ze melden in hun rapportering, moeten prijsgeven.

Donderdag worden in China cijfers over het vertrouwen van de aankoopdirecteurs vrijgegeven, die een voorlopende indicator zijn van de economische groei in de regio. We krijgen in eigen land een kwartaalupdate van Elia en definitieve cijfers over de economische groei. Verder komen er inflatiecijfers voor de eurozone en de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content