Marktenoverzicht: BASF laat een bommetje vallen

© Image Globe

De Europese beurzen begonnen op slechte voet, na teleurstellend bedrijfsnieuws aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

De beleggers keken met argusogen uit naar de mededeling van de Amerikaanse centrale bank over het rentebeleid. De EuroStoxx50 eindigde nagenoeg stabiel. De Bel-20 ging 0,4 procent lager tot 3461,09 punten.

De sterkste stijger in de Belgische sterindex was de Frans-Belgische nutsgroep Engie (+1,5%). Umicore (-3,6%) kreeg het grootste verlies te slikken. De materiaaltechnologiegroep ging mee met de sector onderuit, na een winstalarm van de Duitse chemiereus BASF (-2,5%). BASF boekt een waardevermindering van 600 miljoen euro op de activiteiten van zijn dochter Wintershall, die actief is in de productie van schalieolie en schaliegas. Het liet ook meteen weten dat de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2015 onder de verwachtingen zal uitkomen. BASF is net zoals Umicore actief in autokatalysatoren. Bij Umicore kwam daar nog een verkoopadvies van het Franse beurshuis Exane bovenop.

Het was een bizar gezicht: in de loop van de dag stond Solvac (-0,9%) even helemaal bovenaan op het Brusselse koersenbord, terwijl Solvay (-2,3%) – de enige belegging van de monoholding – helemaal onderaan bengelde. Op lange termijn leggen beide aandelen een vergelijkbaar parcours af. Sinds midden 2015 zitten beide aandelen op een roetsjbaan naar beneden door de algemene vrees over de groeivertraging in China en de malaise in de schalieoliesector. Specifiek voor Solvay komt daar nog de dure overname van Cytec en de kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro bij.

Het beurshuis Goldwasser Exchange merkte op dat de obligaties met een coupon van 1,625 procent, die Solvay uitgaf om de overname van Cytec te financieren, onder pari noteren (99,268%). De kredietbeoordelaar S&P verlaagde op 11 december de rating van de chemiegroep met twee treden tot BBB-, de laagste trede boven “speculatief”. Als S&P of zijn concurrent Moody’s (Baa2) de rating verlaagt tot speculatief, moet Solvay volgens een clausule in het prospectus 1,25 procentpunt meer rente betalen op dat papier.

Ook de tegenvallende groei in de verkoopcijfers van de iPhone spelen tegen Solvay. Volgens berichten in Angelsaksische media levert Solvay plastic dat bestand is tegen hoge temperaturen voor onderdelen van de iPhone 6. Het afgelopen kwartaal verkocht Apple 0,4 procent smartphones meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het is de kleinste groei sinds Apple in 2007 de iPhone lanceerde.

Tim Cook, de CEO van Apple, maakte bovendien gewag van “signalen van economische zwakte” in de regio rond China, Taiwan en Hongkong. Maar hij onderschrijft de doom and gloom-berichten over de regio niet. De verkoop van Apple nam er het afgelopen kwartaal met 14 procent toe, maar de groei zwakt af, want in dezelfde periode in 2014 was nog sprake van 70 procent groei. Beleggers maken zich zorgen dat de groei van het technologiebedrijf op zijn limieten botst. Apple verwacht ook zelf dat de omzet in het lopende kwartaal zal terugvallen, iets wat de voorbije dertien jaar niet meer gebeurde. Apple noteerde bij de opening van Nasdaq 5 procent lager.

Immobel (+5,4%) was met ruime voorsprong de sterkste stijger buiten de Bel-20, na een rapport van KBC Securities. Het aandeel ging onderuit na een winstalarm eind vorig jaar. Analist Koen Overlaet-Michiels vindt die afstraffing overdreven. “Ja, de nettowinst van 2015 verdwijnt bijna volledig. Ik verwacht een instorting van 20 miljoen euro tot 1 miljoen euro. In 2016 daarentegen durf ik geld te zetten op een heropleving van het nettoresultaat tot 6 of zelfs 16 miljoen euro (inclusief de verkoop van Black Pearl) en in 2017 op 21 miljoen euro. Dat komt overeen met een winst per aandeel van 0,24 euro over 2015, 4 euro in 2016 en 5,14 euro in 2017. In termen van het dividend betekent dat 0 euro dividend over het afgelopen boekjaar en 2 euro en 2,5 euro dividend over het lopende en het komende boekjaar.”

Xior (+0,4%) hoorde het grootste deel van de dag bij de sterkste stijgers op de Brusselse beurs, maar bij de slotbel bleef er niet veel over van de winst van de dag. De zakenbank ING was betrokken bij de beursintroductie en mag om die reden nu pas zijn mening over de gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) uiten. Analist Jaap Kuin kleeft meteen een koopadvies en een koersdoel van 31 euro op het aandeel van de specialist in studentenkamers. Kuin vindt het een grote troef dat het management 23 procent van de aandelen bezit, omdat het management op die manier dezelfde belangen heeft als de andere aandeelhouders.

Volgens Kuin betalen beleggers ongeveer dezelfde waardering voor Xior als voor andere vastgoedvennootschappen, terwijl de winst per aandeel van Xior sneller zal groeien. De analist verwacht veel van de groeiende markt voor studentenresidenties in België en Nederland, de niche waarin Xior zich heeft gespecialiseerd. “De voorbije tien jaar is het aantal studenten in België en Nederland met ongeveer 30 procent gegroeid tot 1 miljoen, terwijl het aantal buitenlandse studenten in de Benelux met 80 procent steeg tot ongeveer 100.000. Steeds meer buitenlandse studenten hebben huisvesting nodig”, weet Kuin te vertellen. “Bestaande kamers voldoen vaak niet aan de normen van studenten inzake kwaliteit en locatie. In sommige grote steden zijn er daardoor nog onbeantwoorde behoeften.”

Xior lijkt zich stilaan te ontpoppen tot een van de sterkhouders van de Brusselse beurs in 2016. Een en ander heeft te maken met het te verwachten dividend, dat bij lage rentevoeten en volatiele beurskoersen aan belang wint. Het management stelt voor 2016 een dividend van 1,12 euro bruto in het vooruitzicht, wat tegen de laatste slotkoers neerkomt op een brutodividendrendement van 4 procent. Kuin verwacht dat de winst per aandeel zal groeien van 1,2 euro eind 2016 tot 1,65 euro eind 2017 en een dividend van 1,4 euro per aandeel in 2017.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content