Marktenoverzicht: Banken duwen beurzen kopje onder

© reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De Europese beurzen hebben opnieuw rake klappen gekregen, ‘dankzij’ een nieuw pak voor de broek voor de banken.

In Brussel profiteerde Barco niet van zijn sterke cijfers, omdat beleggers meer aandacht schonken aan de sombere toekomstprognose. Boeing heeft een onderzoek naar zijn boekhouding aan zijn been.

De Europese beurzen kleurden nog maar eens stevig rood. De pan-Europese Stoxx 600-index ging 3,7 procent achteruit. De Bel-20 verloor 2,8 procent. Vooral in Zuid-Europa liepen de verliezen op. De beurs van Milaan gaf 5,6 procent prijs, Madrid en Lissabon verloren respectievelijk 4,9 en 4,4 procent. En er zijn nog meer signalen die pijnlijke herinneringen aan de eurocrisis oproepen. Zo staan vooral de bankaandelen al een tijd in de uitverkoop. De Europese sectorindex verloor sinds begin dit jaar zowat een derde van zijn waarde. In de Bel-20 ontsnapten KBC (-4,7%) en Ageas (-4,5%) niet aan de malaise. Maar vooral Delta Lloyd (-13,6%) kreeg nog maar eens een zware tik.

De negatieve uitschieter in de financiële sector was Société Générale (-12,6%), dat nu in lijn met de sector zowat een derde van zijn beurswaarde kwijt is. De Franse grootbank maakte in het vierde kwartaal wel nog meer winst dan een jaar eerder, vooral dankzij de verkoop van haar belang in de vermogensbeheerder Amundi. Maar de Fransen kwamen ook met een stevige winstwaarschuwing. Volgens het management zal het doel voor dit jaar, een rendement op het eigen vermogen van 10 procent, nog moeilijk haalbaar zijn.

De problemen bij SocGen zijn tekenend voor de hele financiële sector. De inkomsten staan zwaar onder druk door de lage rente en het volatiele marktklimaat, dat beleggers weghoudt van de beurs. Daarenboven moeten de grootbanken met de regelmaat van een klok geld opzijzetten voor al de rechtszaken die hen boven het hoofd hangen. De toplui van de banken proberen nu met man en macht de markt te overtuigen dat de balansen veel sterker zijn dan bij de aanvang van de financiële crisis, maar de belegger lijkt niet volledig overtuigd. De vrees herleeft dat er nog te veel slechte kredieten in de sector zitten.

In Brussel kwam Barco (-1,2%) met stevige jaarcijfers. De omzet tikt nipt af boven 1 miljard euro, terwijl analisten voorspelden dat de beeldtechnologiegroep onder die lat zou duiken. Ook de bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) kwam hoger uit dan verwacht. Beleggers mogen bovendien ook een hoger dividend verwachten. De uitkering stijgt van 1,6 naar 1,75 euro. Tot daar echter het goede nieuws. In zijn vooruitzichten sprak topman Eric Van Zele van “onzekere macro-economische evoluties”, waardoor de omzet wel nog eencijferige groei zal neerzetten, maar lager op de resultatenrekening de ebitda stabiel zal blijven. Dat toont dat die onzekere macro-evoluties de marges onder druk zullen zetten. Nog opvallend tot slot is dat de cashberg bij Barco is gegroeid tot 265 miljoen euro, ofte bijna een derde van de beurswaarde. De vraag wat het management plant te doen met dat geld zal wellicht steeds luider klinken bij de aandeelhouders.

De mijnbouwreus Rio Tinto (-3,4%) maakte over 2015 de helft minder dan een jaar eerder: 4,5 miljard dollar tegenover 9,3 miljard. De oorzaak voor de slechte cijfers laat zich raden. De gekelderde grondstoffenprijzen hakken zwaar in op de resultaten van de hele sector. Het gevolg is dat Rio Tinto in navolging van vele sectorgenoten fors in zijn dividend knipt. De uitkering zal nog ‘minstens 1,1 dollar’ per aandeel bedragen ten opzichte van 2,15 dollar voorheen. Topman Sam Walsh maakt zich wel sterk dat Rio tinto op vinkenslag zit als concurrenten met het water aan de lippen interessante mijnen willen verkopen.

In de Verenigde Staten ten slotte kwam er slecht nieuws voor de aandeelhouders van Boeing (-11,1%). De Amerikaanse toezichthouder SEC maakte bekend dat hij een onderzoek voert naar de boekhouding van de vliegtuigbouwer. Mogelijk zou Boeing de kosten voor onderzoek en ontwikkeling van de Dreamliner en een ander model niet correct in de boeken genomen hebben. Daardoor zouden de resultaten er mogelijk fraaier uit gezien hebben dan in werkelijkheid. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content