Marktenoverzicht: Amerikaanse banenmotor sputtert

© reuters

Op de Europese aandelenmarkten werd hard uitgekeken naar het Amerikaanse banenrapport. Dat heeft sterk ontgoocheld.

De afgelopen maand heeft de Amerikaanse economie slechts 151.000 nieuwe banen gecreëerd, terwijl economen mikten op 190.000. Dat zwakke groeicijfer wijst op een afkoeling van de Amerikaanse economie en zet mogelijk de volgende renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank in maart op de helling. De Europese beurzen doken na de bekendmaking van het zwakke rapport in het rood. De Bel-20-index eindigde de dag met een verlies van 1,28 procent.

Een opvallende stijger in de Bel-20 is Umicore (+3,47%). De materiaaltechnologiegroep keert over het voorbije boekjaar een dividend van 1,2 euro per aandeel uit. Dat is 20 procent meer dan de voorbije vier boekjaren. Het voorbije jaar steeg de bedrijfswinst met 21 procent tot 330 miljoen euro, wat net boven de eigen voorspellingen uitkwam. De recurrente bedrijfswinst bleef met 321 miljoen euro net onder de verwachtingen van analisten. De nettowinst zakte licht naar 169,2 miljoen euro, als gevolg van een afwaardering van 63 miljoen euro op metaalvoorraden en herstructureringskosten.

Met het hogere dividend wil het management zijn vertrouwen in de toekomstige resultaten tonen. Vanaf dit jaar zouden enkele zware investeringen, zoals de capaciteitsverhoging van de recyclagefabriek in Hoboken met 40 procent, beginnen te renderen. Umicore zou ook profiteren van de opmars van elektrische wagens en de daaraan gelinkte vraag naar materialen voor herlaadbare batterijen. Het management blijft wel voorzichtig over de sterk gedaalde metalenprijzen, die een impact kunnen hebben op de winst van de belangrijke recyclagedivisie.

Fagron (-13,28%) plant een stevige kapitaalverhoging om zijn hoge schuldenberg onder controle te krijgen. De specialist in magistrale bereidingen voor apotheken zegt exclusieve onderhandelingen te voeren met investeerders over een private plaatsing van nieuwe aandelen. Daarnaast zou het bedrijf een beroep doen op het brede beleggerspubliek. In totaal wil Fagron 220 miljoen euro ophalen, wat neerkomt op een forse verwatering voor de bestaande aandeelhouders. Daarnaast werd beslist geen dividend uit te keren over het boekjaar 2015.

Fagron worstelt met een hoge schuldenberg als gevolg van zijn agressieve overnamepolitiek. Door de strengere terugbetalingsregels in de Verenigde Staten en de sterk gedaalde Braziliaanse real ging de financiële toestand van de groep fors achteruit. Het bedrijf ziet zich ook genoodzaakt tot een afschrijving van 225,6 miljoen euro op zijn Amerikaanse activiteiten, waardoor het eigen vermogen eind vorig jaar 65 miljoen euro in het rood afsloot. Naar aanleiding van de problemen verliet CEO Ger van Jeveren in december vorig jaar het bedrijf. De totale beurswaarde van Fagron bedraagt nog zo’n 200 miljoen euro.

Nyrstar (-2,47%) ziet zich voor de tweede keer in anderhalf jaar tijd genoodzaakt vers kapitaal op te halen bij zijn aandeelhouders. De zinksmelter wil 274 miljoen euro ophalen door 608 miljoen nieuwe aandelen uit te geven tegen 0,45 euro per aandeel. Aandeelhouders kunnen intekenen op 13 nieuwe aandelen per 7 bestaande aandelen. De uitgifteprijs houdt een korting van 66 procent in op de slotkoers van gisteren. De kapitaaloperatie zal het totale aantal uitstaande aandelen doen stijgen van 327 naar 936 miljoen. Aandeelhouders die niet mee instappen in de kapitaalverhoging, kijken dus aan tegen een verwatering van hun belang met twee derde.

Nyrstar worstelt met de desastreuze gevolgen van het mijnbouwavontuur van de vorige topman Roland Junck, dat schipbreuk liep op de sterk gedaalde grondstoffenprijzen. De zinksmelter heeft vers kapitaal nodig om in april 415 miljoen euro schulden af te lossen en te blijven investeren in de reconversie van zijn Australische metalenrecyclagesite in Port Pirie.

In de Verenigde Staten krijgt LinkedIn (-35% bij de opening) een zware klap na een slecht kwartaalrapport. De sociaalnetwerksite voor professionals trok het afgelopen kwartaal minder gebruikers en reclame-inkomsten aan dan gehoopt. Het bedrijf dook 8 miljoen dollar in het rood, tegenover een winst van 3 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content