Krimpende economieën in de meeste landen

De afwijkende prestatie van de Duitse beurs zou te maken kunnen hebben met de relatief grote krimp (0,6%) die de Duitse economie in het laatste kwartaal van 2012 heeft doorgemaakt. Overigens was het vierde kwartaal voor nagenoeg alle ontwikkelde landen een kwartaal van krimp.

Nadat de Verenigde Staten eerder al een krimp van 0,1% hadden gepubliceerd, volgden deze week Japan met een krimp van eveneens 0,1% en de eurozone met gemiddeld 0,6%.

Binnen deze laatste regio was weer een groot verschil tussen de sterker krimpende periferie en een gematigder krimp in de kern met - zoals al gezegd - Duitsland als uitzondering.

Dat de beurzen niet sterker daalden op deze cijfers houdt vermoedelijk verband met de verbeterende vooruitzichten voor de economie in de loop van dit jaar.

Uit de Verenigde Staten kwamen wat wisselende cijfers. Het aantal werkloosheidsuitkeringen is in de week tot en met 9 februari met 27.000 gedaald en dat ondersteunt onze mening dat de Amerikaanse arbeidsmarkt verder herstelt.

Daar stond tegenover dat de detailhandelsverkopen in januari met een magere 0,1% zijn toegenomen, wat vermoedelijk is veroorzaakt door de belastingverhogingen die begin dit jaar zijn doorgevoerd.

Krimpende economieën in de meeste landen De afwijkende prestatie van de Duitse beurs zou te maken kunnen hebben met de relatief grote krimp (0,6%) die de Duitse economie in het laatste kwartaal van 2012 heeft doorgemaakt. Overigens was het vierde kwartaal voor nagenoeg alle ontwikkelde landen een kwartaal van krimp. Nadat de Verenigde Staten eerder al een krimp van 0,1% hadden gepubliceerd, volgden deze week Japan met een krimp van eveneens 0,1% en de eurozone met gemiddeld 0,6%. Binnen deze laatste regio was weer een groot verschil tussen de sterker krimpende periferie en een gematigder krimp in de kern met - zoals al gezegd - Duitsland als uitzondering. Dat de beurzen niet sterker daalden op deze cijfers houdt vermoedelijk verband met de verbeterende vooruitzichten voor de economie in de loop van dit jaar. Uit de Verenigde Staten kwamen wat wisselende cijfers. Het aantal werkloosheidsuitkeringen is in de week tot en met 9 februari met 27.000 gedaald en dat ondersteunt onze mening dat de Amerikaanse arbeidsmarkt verder herstelt. Daar stond tegenover dat de detailhandelsverkopen in januari met een magere 0,1% zijn toegenomen, wat vermoedelijk is veroorzaakt door de belastingverhogingen die begin dit jaar zijn doorgevoerd.