In een aantal probleemlanden van de Europese periferie hebben de kopers van huizen en appartementen een uitgesproken voorkeur voor een variabele rente op woonkredieten. Deze keuze kan ze natuurlijk zuur opbreken wanneer de rente zou verhoogd worden.

In Spanje is maar liefst 85% van de woonkredieten variabel, in Ierland en Portugal is dat bijna 80%. België scoort met slechts 14% variabele woonkredieten op dat vlak niet eens zo slecht. Gemiddeld is in Europa 14% van de woonkredieten met een variabele rente, tegenover 86% met een vaste rentevoet.

In een aantal probleemlanden van de Europese periferie hebben de kopers van huizen en appartementen een uitgesproken voorkeur voor een variabele rente op woonkredieten. Deze keuze kan ze natuurlijk zuur opbreken wanneer de rente zou verhoogd worden. In Spanje is maar liefst 85% van de woonkredieten variabel, in Ierland en Portugal is dat bijna 80%. België scoort met slechts 14% variabele woonkredieten op dat vlak niet eens zo slecht. Gemiddeld is in Europa 14% van de woonkredieten met een variabele rente, tegenover 86% met een vaste rentevoet.