Die zou volgend jaar van start gaan met als katalysator het weer aantrekken van de economische groei als gevolg van de forse rentedalingen die door de centrale banken worden doorgevoerd.

Mobius, die $26 miljard dollar beheert in emerging-market stocks bij Templeton Asset Management, verwacht dat een grote geldstroom richting groeimarkten op gang gaat komen.

De MSCI Emerging Markets Index, de benchmark voor aandelen in 24 groeilanden, is dit jaar met 53% gedaald. Volgens Mobius zijn er als gevolg van die daling nu 'ongelooflijke' koopjes beschikbaar.

Hij focust zich hoofdzakelijk op Azië, waar hij een boontje heeft voor Chinese aandelen. De eerste tekenen van herstel zijn volgens hem al merkbaar.

Vanaf het dieptepunt op 27 oktober is de MSCI Emerging Markets Index al met 28% gestegen, tegenover een stijging van maar 8,50% voor de MSCI World Index.

De aandelen opgenomen in de MSCI World Index noteren nu aan een gemiddelde koers-winstverhouding van 8,70, wat 53% minder is dan hun piekwaardering vorig jaar. In de geïndustrialiseerde wereld bedraagt die koers-winstverhouding nu 11,60.

Arnab Das van Dresdner Kleinwort is het er niet mee eens dat aandelen op de groeimarkten kansrijk zijn. Volgens Das zijn de emerging markets allesbehalve klaar voor een herstel. 2009 belooft namelijk een moeilijk jaar te worden voor de groeilanden.

Die zou volgend jaar van start gaan met als katalysator het weer aantrekken van de economische groei als gevolg van de forse rentedalingen die door de centrale banken worden doorgevoerd. Mobius, die $26 miljard dollar beheert in emerging-market stocks bij Templeton Asset Management, verwacht dat een grote geldstroom richting groeimarkten op gang gaat komen. De MSCI Emerging Markets Index, de benchmark voor aandelen in 24 groeilanden, is dit jaar met 53% gedaald. Volgens Mobius zijn er als gevolg van die daling nu 'ongelooflijke' koopjes beschikbaar. Hij focust zich hoofdzakelijk op Azië, waar hij een boontje heeft voor Chinese aandelen. De eerste tekenen van herstel zijn volgens hem al merkbaar. Vanaf het dieptepunt op 27 oktober is de MSCI Emerging Markets Index al met 28% gestegen, tegenover een stijging van maar 8,50% voor de MSCI World Index. De aandelen opgenomen in de MSCI World Index noteren nu aan een gemiddelde koers-winstverhouding van 8,70, wat 53% minder is dan hun piekwaardering vorig jaar. In de geïndustrialiseerde wereld bedraagt die koers-winstverhouding nu 11,60. Arnab Das van Dresdner Kleinwort is het er niet mee eens dat aandelen op de groeimarkten kansrijk zijn. Volgens Das zijn de emerging markets allesbehalve klaar voor een herstel. 2009 belooft namelijk een moeilijk jaar te worden voor de groeilanden.