Mario Monti ziet poten onder stoel weggezaagd worden

De Spaanse, Ierse en Italiaanse obligaties stonden vorige week opnieuw onder druk. Op woensdag werd bij een emissie van Spaanse obligaties voor het eerst sinds lange tijd minder opgehaald dan verwacht (Eur 4,2 mrd bij doel van max Eur 4,5 mrd).

Dit bracht volgens Theodoor Gilissen Bankiers de focus op de grote geplande financieringsbehoefte van Spanje begin volgend jaar en de vraag in hoeverre de markt bereid is dit te absorberen tegen de huidige rentetarieven.

In Italië steekt politieke onrust weer de kop op. De centrumrechtse partij van Berlusconi onthield zich gisteren van stemming bij twee belangrijke wetsvoorstellen.

Hierdoor heeft Monti geen steun meer van een absolute meerderheid en is de positie van zijn technocratische regering verzwakt.

De situatie kan leiden tot vervroegde verkiezingen, nu blijkt dat Monti niet genoeg steun geniet om door te gaan. Monti zal zijn ontslag indienen in het parlement, hij kan in de gegeven omstandigheden niet verder regeren.

Verkiezingen worden nu verwacht in april. Berlusconi heeft laten weten dat hij zich opnieuw kandidaat stelt, waardoor de politieke spanningen in het land weer hoog oplopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content