Mario Draghi praat beurs hoger

© belga

Net als de andere Europese beurzen profiteerde ook de Brusselse aandelenmarkt donderdag van de commentaar van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank.

De Bel20-index, die de koersevolutie van de belangrijkste twintig aandelen weerspiegelt, ging 0,79 procent hoger tot 3.731,38 punten.

Betere vooruitzichten ECB

De Europese Centrale Bank pakte uit met betere vooruitzichten voor de economie in de eurozone. Voor 2015 verwacht ze nu een toename van de economische activiteiten met 1,5 procent. Tot nog toe bleef de prognose beperkt tot 1 procent. Het belet de bank niet om maandag van start te gaan met het injecteren van 60 miljard euro per maand in de economie en dat zeker tot september volgend jaar vol te houden.

Op de Brusselse beurs profiteerde Delhaize het meest. De retailer werd 4,35 procent meer waard bij een slotkoers van 83,90 euro. Door de uitspraken van Draghi zakte de euro immers verder weg tegenover dollar. De euro bereikte rond 15 uur een nieuw dieptepunt in twaalf jaar tijd, namelijk 1,1007 dollar. Dat meldde De Morgen.

En dat is goed nieuws voor Delhaize, dat het gros van zijn activiteiten in de VS heeft. Over 2014 zag de warenhuisgroep zijn nettowinst nog met 50,3 procent zakken tot 89 miljoen euro, onder meer door de lasten voor een grote reorganisatie bij zijn Belgische tak.

Bpost ging 2,88 procent hoger tot 26,06 euro. Het was al de elfde dag winst in twaalf dagen voor de titel. Dat alles was echter klein bier vergeleken met de inspanning die Smartphoto Group deed. De titel explodeerde met liefst 50,17 procent tot 0,44 euro, nadat het vroegere Spector zijn eerste winst sinds vele jaren had bekendgemaakt. Bij het afsluiten van de rekeningen bleef in 2014 een batig saldo van 159.000 euro over. Kinepolis knoopte na twee verliesdagen eveneens aan met winst. De bioscoopuitbater werd 8,20 procent meer waard bij een slotkoers van 37,19 euro.

En Greenyard verdapperde 3,73 procent tot 16,70 euro. Woensdag was het aandeel al 15 procent geklommen nadat het bedrijf had bekendgemaakt dat het een fusie met Univeg en Peatinvest onderzoekt met als doel een wereldleider in fruit en groenten uit te bouwen. Greenyard legt zich toe op diepvriesgroenten, Univeg op verse groenten en Peatinvest op substraten voor de teelt van fruit en groenten.

Telecombedrijven krijgen klappen

Verlies was er dan weer voor Delta Lloyd, dat 1,12 procent moest inbinden om uit te komen op 16,73 euro. Morgan Stanley geeft een verkoopadvies voor het aandeel. Het koersdoel bedraagt 15,30 euro.

Belgacom moest 0,90 procent lager tot 33,52 euro. Een mogelijk uitstel voor het afschaffen van de roamingtarieven is goed nieuws voor de telecombedrijven, maar het Europees parlement doet inspanningen om het uitstel alsnog te verijdelen. Branchegenoot Mobistar zakte 2,58 procent tot 19,28 euro.

Nu het Nederlandse KPN zijn Belgische dochter Base in de etalage heeft geplaatst, ebt de speculatie over een mogelijke overname van Mobistar door Telenet wat weg.

Ook Ontex moest achteruit. De producent van hygiëneproducten liet 0,74 procent liggen bij een slotkoers van 26,10 euro. Het bedrijf zag zijn bedrijfscashflow in 2014 stijgen tot 196,1 miljoen euro. De aandeelhouders krijgen een dividend van 0,19 euro.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content