Mario Draghi berzorgt Bel20 een rode dag

© reuters

Voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi heeft alle twintig aandelen uit de Bel20-index in het rood gebracht. Beleggers raakten in de paniek toen Draghi niet bevestigde dat de ECB tot 1.000 miljard euro aan vers geld in de economie zou pompen.

ECB-voorzitter Mario Draghi heeft de Europese beurzen donderdag een rode dag bezorgd. In Brussel gingen alle twintig aandelen uit de Bel20-index lager. De graadmeter van de korf met de elitewaarden zakte met liefst 2,09 procent tot 3.131,84 punten.

Vorige maand liet Draghi nog uitschijnen dat de Europese Centrale Bank bereid was tot 1.000 miljard euro aan vers geld in de economie te pompen door het opkopen van allerhande obligaties. Dat bedrag wou hij vandaag niet bevestigen, waardoor de beleggers zenuwachtig werden.

KBC kende de grootste terugval. De financiële titel leverde 3,46 procent in om te sluiten op 41,29 euro. Woensdag was het aandeel als een van de weinige nog gestegen met 1,42 procent nadat de financiële groep had bekendgemaakt dat ze de portefeuille met complexe CDO-producten had geliquideerd.

Ackermans & van Haaren kon evenmin standhouden. Het aandeel van de holding zakte 2,87 procent weg tot 94,90 euro.

GBL verloor 2,51 procent om uit te komen op 70,70 euro. De investeringsmaatschappij van de Waalse zakenman Albert Frère heeft zijn participatie in Umicore de voorbije maand opgedreven van 9,5 procent naar 10,6 procent.

D’Ieteren stond eveneens in achteruit. Het aandeel van de invoerder van Volkswagen plooide 2,09 procent terug tot 30,05 euro. De globale verkoop van auto’s in België mocht dan al gestegen zijn, voor Volkswagen ging dat niet op. In september werd 10,6 procent minder auto’s van dat merk ingeschreven, waardoor het aandeel van de VW-invoerder het extra lastig kreeg.

Bij de kleinere waarden zakte Hamon 6,95 procent weg tot 8,70 euro. Sinds de ontdekking van een boekhoudfout in een Frans filiaal van de groep gaat het van kwaad naar erger. Eind augustus was het aandeel nog 14,17 euro waard.

Ook Sapec had het moeilijk. De industriële holding die zich op Iberisch schiereiland concentreert, gleed 5,41 procent weg tot 35,00 euro. Het bedrijf moest boeten voor een tegenvallend resultaat. In het eerste halfjaar kwam een verlies van 3,419 miljoen euro op het bord. In dezelfde periode van 2013 was er nog een winst van 5,409 miljoen euro.

Het kleinste verlies in de Bel20 werd opgetekend door Colruyt. De retailer uit Halle werd 0,36 procent bijgeknipt tot 34,23 euro.

Ook Befimmo hield redelijk stand. De vastgoedwaarde diende slechts 0,37 procent in te binden om uit te komen op 59,01 euro.

Bpost was eveneens bij de betere. Het postbedrijf beperkte het verlies tot 0,48 procent om af te vlaggen op 18,49 euro. Bpost is kandidaat voor de overname van de Roemeense branchegenoot.

Op de tweede rij deed Connect het goed met een winst van 5,09 procent en een slotkoers van 1,61 euro. De producent van elektronica-onderdelen herstelde zo van de klap van 7,88 procent van woensdag.

Nyrstar ging er 3,22 procent op vooruit tot 2,50 euro. De zinksmelter zal geen schade ondervinden van een schuldherschikking bij de Finse Talvivaara-mijn. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content