De Britse voetbalclub Manchester United, de werkgever van toppers zoals Wayne Rooney en Patrice Evra, heeft aangekondigd dat ze een notering wil op de beurs van New York om haar schulden te verminderen. De club had eerst plannen voor een notering op de beurs van Singapore, maar die zijn afgevoerd.

"We zijn een van de populairste en meest gelauwerde sportclubs ter wereld in een sport die tot de populairste op de planeet behoort", zegt Manchester United in het beursprospectus die het gisteren heeft neergelegd bij de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder op de financiële sector. "In onze geschiedenis van 134 jaar hebben we 60 trofeeën gewonnen, waardoor we zijn uitgegroeid tot een van de bekendste merken ter wereld en een gemeenschap van 659 miljoen fans om ons heen hebben verzameld." Dankzij die populariteit heeft de club "verschillende soorten inkomsten, waaronder sponsoring, afgeleide producten, licenties, ticketverkoop en opbrengsten uit nieuwe media."

Volgens het prospectus wil Manchester United 100 miljoen dollar ophalen op de beurs, hoewel dat bedrag in dit stadium vooral theoretisch is. Over de datum van de beursgang en het aantal aandelen dat de club op de markt wil brengen, is nog niets bekend. Volgens het management heeft de club in 2011 een winst van 12,6 miljoen pond (19,7 miljoen dollar) gerealiseerd op een omzet van 331 miljoen pond (518,5 miljoen dollar). Een risico voor de aandeelhouders is dat de club "afhankelijk is van de populariteit en de prestaties van het team" en "zijn capaciteit om sleutelfiguren, waaronder spelers, aan boord te houden".

Manchester United wil de netto-opbrengst van zijn beursgang gebruiken om zijn schulden af te bouwen. Aan het eind van het vorige kwartaal had Manchester United 423,3 miljoen pond schulden (664 miljoen dollar).

Karine Huet

De Britse voetbalclub Manchester United, de werkgever van toppers zoals Wayne Rooney en Patrice Evra, heeft aangekondigd dat ze een notering wil op de beurs van New York om haar schulden te verminderen. De club had eerst plannen voor een notering op de beurs van Singapore, maar die zijn afgevoerd."We zijn een van de populairste en meest gelauwerde sportclubs ter wereld in een sport die tot de populairste op de planeet behoort", zegt Manchester United in het beursprospectus die het gisteren heeft neergelegd bij de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder op de financiële sector. "In onze geschiedenis van 134 jaar hebben we 60 trofeeën gewonnen, waardoor we zijn uitgegroeid tot een van de bekendste merken ter wereld en een gemeenschap van 659 miljoen fans om ons heen hebben verzameld." Dankzij die populariteit heeft de club "verschillende soorten inkomsten, waaronder sponsoring, afgeleide producten, licenties, ticketverkoop en opbrengsten uit nieuwe media."Volgens het prospectus wil Manchester United 100 miljoen dollar ophalen op de beurs, hoewel dat bedrag in dit stadium vooral theoretisch is. Over de datum van de beursgang en het aantal aandelen dat de club op de markt wil brengen, is nog niets bekend. Volgens het management heeft de club in 2011 een winst van 12,6 miljoen pond (19,7 miljoen dollar) gerealiseerd op een omzet van 331 miljoen pond (518,5 miljoen dollar). Een risico voor de aandeelhouders is dat de club "afhankelijk is van de populariteit en de prestaties van het team" en "zijn capaciteit om sleutelfiguren, waaronder spelers, aan boord te houden".Manchester United wil de netto-opbrengst van zijn beursgang gebruiken om zijn schulden af te bouwen. Aan het eind van het vorige kwartaal had Manchester United 423,3 miljoen pond schulden (664 miljoen dollar).Karine Huet