De patenten op de vier meest winstgevende geneesmiddelen van het Franse farmabedrijf Sanofi - Plavix, Lovenox, Taxotère en Aprovel - zijn de voorbije jaren vervallen. In 2009 brachten die nog 31 procent van de groepsomzet op. Na het patentverlies is dat aandeel teruggevallen tot 17 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Maar Sanofi, een voormalig filiaal van Elf Aquitaine (Total), is niet bij de pakken blijven zitten. In de loop van eerste drie maanden van dit jaar is de groep erin geslaagd de teruggelopen inkomsten uit haar voormalige blockbusters vrijwel te compenseren. De omzet van Sanofi is teruggevallen met 0,6 procent in vergelijkbare omstandigheden en tegen gelijke wisselkoersen. Vooral de groei van zijn geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes is daar debet aan. De insuline Lantus, het nieuwe succesproduct van Sanofi, heeft alleen al in het eerste kwartaal meer dan 1 miljard euro opgeleverd.

Uit de gepubliceerde cijfers van het eerste kwartaal blijkt dat de verkoop is gestegen met 9,4 procent en de nettowinst met 12,5 procent tot 2,4 miljard euro tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Dat is vooral te danken aan de acquisitie van Genzyme, dat vorig jaar door Sanofi werd overgenomen voor 20 miljard dollar. Genzyme is een Amerikaans biotechnologisch laboratorium dat de wereldleider is in de behandeling van zeldzame genetische aandoeningen - een domein waarin nog maar weinig geneesmiddelen zijn en dat nog in volle ontwikkeling is.

Genzyme is een nieuw groeiplatform voor Sanofi, onder meer naast de generische producten, de otc-producten, de vaccins (Sanofi Pasteur) en de geneesmiddelen voor dieren (Merial). De groeilanden zijn goed voor 30 procent van de omzet. De behandelingen tegen diabetes zullen ook de volgende jaren nog veel omzet opleveren, aangezien tegen 2025 wereldwijd 380 miljoen mensen aan die ziekte zullen lijden, tegenover 250 miljoen patiënten vandaag.

Dankzij die groeiplatformen heeft Sanofi sinds dit jaar een plaats verworven tussen de twee andere wereldwijde farmareuzen, GlaxoSmithKline en Pfizer. De omzet van GlaxoSmithKline maakt pas op de plaats. Pfizer heeft af te rekenen met het patentverlies van Lipitor, het meest verkochte geneesmiddel ter wereld. Op de beurs noteert het aandeel van Sanofi nog altijd tegen 9 keer de verwachte winst voor dit jaar. Dat is zeker niet duur voor een wereldleider die het verlies van zijn blockbusters met succes heeft opvangen.

Cédric Boitte

www.AccioZ.be

De patenten op de vier meest winstgevende geneesmiddelen van het Franse farmabedrijf Sanofi - Plavix, Lovenox, Taxotère en Aprovel - zijn de voorbije jaren vervallen. In 2009 brachten die nog 31 procent van de groepsomzet op. Na het patentverlies is dat aandeel teruggevallen tot 17 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Maar Sanofi, een voormalig filiaal van Elf Aquitaine (Total), is niet bij de pakken blijven zitten. In de loop van eerste drie maanden van dit jaar is de groep erin geslaagd de teruggelopen inkomsten uit haar voormalige blockbusters vrijwel te compenseren. De omzet van Sanofi is teruggevallen met 0,6 procent in vergelijkbare omstandigheden en tegen gelijke wisselkoersen. Vooral de groei van zijn geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes is daar debet aan. De insuline Lantus, het nieuwe succesproduct van Sanofi, heeft alleen al in het eerste kwartaal meer dan 1 miljard euro opgeleverd.Uit de gepubliceerde cijfers van het eerste kwartaal blijkt dat de verkoop is gestegen met 9,4 procent en de nettowinst met 12,5 procent tot 2,4 miljard euro tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Dat is vooral te danken aan de acquisitie van Genzyme, dat vorig jaar door Sanofi werd overgenomen voor 20 miljard dollar. Genzyme is een Amerikaans biotechnologisch laboratorium dat de wereldleider is in de behandeling van zeldzame genetische aandoeningen - een domein waarin nog maar weinig geneesmiddelen zijn en dat nog in volle ontwikkeling is.Genzyme is een nieuw groeiplatform voor Sanofi, onder meer naast de generische producten, de otc-producten, de vaccins (Sanofi Pasteur) en de geneesmiddelen voor dieren (Merial). De groeilanden zijn goed voor 30 procent van de omzet. De behandelingen tegen diabetes zullen ook de volgende jaren nog veel omzet opleveren, aangezien tegen 2025 wereldwijd 380 miljoen mensen aan die ziekte zullen lijden, tegenover 250 miljoen patiënten vandaag.Dankzij die groeiplatformen heeft Sanofi sinds dit jaar een plaats verworven tussen de twee andere wereldwijde farmareuzen, GlaxoSmithKline en Pfizer. De omzet van GlaxoSmithKline maakt pas op de plaats. Pfizer heeft af te rekenen met het patentverlies van Lipitor, het meest verkochte geneesmiddel ter wereld. Op de beurs noteert het aandeel van Sanofi nog altijd tegen 9 keer de verwachte winst voor dit jaar. Dat is zeker niet duur voor een wereldleider die het verlies van zijn blockbusters met succes heeft opvangen.Cédric Boittewww.AccioZ.be