Vandaag kwamen opnieuw heel wat Amerikaanse bedrijven met resultaten. Die van 3M,, traditioneel een goede barometer voor de VS-economie, waren beter dan verwacht. De koers noteert dan ook ruim 2% in de plus. ExxonMobil noteert op de cijfers slechts licht hoger.

Facebook ingezet in strijd tegen REE (Rare Earth Elements)

Nicholas Curtis, de topman van het Australische Lynas Corp., gaf in een interview met het nieuwsagentschap Bloomberg toe dat het bedrijf de kracht van de sociale media in Maleisië had onderschat in de strijd om een vergunning om een nieuwe fabriek te bouwen.

De tegenstanders gebruiken volgens Royal Bank of Scotland volop sociale media als Facebook om de lokale bevolking te mobiliseren en hun standpunt buiten Maleisië kenbaar te maken.

De Facebookpagina van de actiegroep "Save Malaysia, Stop Lynas!" telt intussen meer dan 40.000 volgers en de lobbyisten hebben ook een eigen blog en een Twitter-account.

De actiegroep vreest dat de activiteiten in de installatie de radioactiviteit in het gebied sterk zullen verhogen hoewel onafhankelijke studies aantonen dat dit niet het geval is.

Lynas ontgint REE ertsen in de Mount Weld mijn in het westen van Australië. Enkele jaren terug koos het bedrijf Maleisië uit als locatie om de grootste REE verwerkingsinstallatie ter wereld te bouwen met een capaciteit van 22.000 ton per jaar. De fabriek zou niet enkel de ertsen van Mount Weld verwerken maar ook die van andere bedrijven.

Daarnaast zouden ook eindproducten op basis van REE worden aangeboden. Met de bouw is een investering van omgerekend bijna 800 miljoen dollar gemoeid.

De keuze voor Maleisië werd ingegeven door belastingvoordelen maar dreigt Lynas nu zuur op te breken. De goedkeurings-procedure voor de bouw van de fabriek blijft voortslepen en door het ontbreken van een vergunning stapelen de ertsen in Australië zich op.

Er is ook geen alternatief plan zodat er niets anders opzit dan te wachten op een politieke doorbraak. Volgens CEO Curtisc kost elke maand vertraging het bedrijf 10 miljoen dollar aan. Lynas haalde eerder dit jaar al 225 miljoen dollar op via converteerbare obligaties om de periode zonder vergunning te kunnen overbruggen.

Vandaag kwamen opnieuw heel wat Amerikaanse bedrijven met resultaten. Die van 3M,, traditioneel een goede barometer voor de VS-economie, waren beter dan verwacht. De koers noteert dan ook ruim 2% in de plus. ExxonMobil noteert op de cijfers slechts licht hoger. Facebook ingezet in strijd tegen REE (Rare Earth Elements) Nicholas Curtis, de topman van het Australische Lynas Corp., gaf in een interview met het nieuwsagentschap Bloomberg toe dat het bedrijf de kracht van de sociale media in Maleisië had onderschat in de strijd om een vergunning om een nieuwe fabriek te bouwen. De tegenstanders gebruiken volgens Royal Bank of Scotland volop sociale media als Facebook om de lokale bevolking te mobiliseren en hun standpunt buiten Maleisië kenbaar te maken. De Facebookpagina van de actiegroep "Save Malaysia, Stop Lynas!" telt intussen meer dan 40.000 volgers en de lobbyisten hebben ook een eigen blog en een Twitter-account. De actiegroep vreest dat de activiteiten in de installatie de radioactiviteit in het gebied sterk zullen verhogen hoewel onafhankelijke studies aantonen dat dit niet het geval is. Lynas ontgint REE ertsen in de Mount Weld mijn in het westen van Australië. Enkele jaren terug koos het bedrijf Maleisië uit als locatie om de grootste REE verwerkingsinstallatie ter wereld te bouwen met een capaciteit van 22.000 ton per jaar. De fabriek zou niet enkel de ertsen van Mount Weld verwerken maar ook die van andere bedrijven. Daarnaast zouden ook eindproducten op basis van REE worden aangeboden. Met de bouw is een investering van omgerekend bijna 800 miljoen dollar gemoeid. De keuze voor Maleisië werd ingegeven door belastingvoordelen maar dreigt Lynas nu zuur op te breken. De goedkeurings-procedure voor de bouw van de fabriek blijft voortslepen en door het ontbreken van een vergunning stapelen de ertsen in Australië zich op. Er is ook geen alternatief plan zodat er niets anders opzit dan te wachten op een politieke doorbraak. Volgens CEO Curtisc kost elke maand vertraging het bedrijf 10 miljoen dollar aan. Lynas haalde eerder dit jaar al 225 miljoen dollar op via converteerbare obligaties om de periode zonder vergunning te kunnen overbruggen.