Een machtsdeling in de Verenigde Staten kan economisch een goede zaak worden. Het verleden wijst uit dat de Amerikaanse economie het beter doet in tijden dat de macht wordt gedeeld tussen republikeinen en democraten.

Het BBP groeide gemiddeld met 3,30% in periodes van machtsdeling, ten opzichte van slechts 3% in periodes dat slechts één partij aan de macht was. Het effect was in de afgelopen jaren zelfs nog duidelijker merkbaar.

Sinds 1981 bedroeg de gemiddelde groei in jaren van machtsdeling nog steeds 3,30%, tegenover slechts 2,80% in perioden dat één partij aan de macht was.

Ook qua werkloosheid zijn er verschillen ten gunste van de machtsdeling: 6,10% tegenover 5,70%. Sinds 1983 is die kloof nog breder geworden.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de beurzen. Sinds 1970 is de Standard & Poor's 500 Index gemiddeld met 13,50% gestegen in periodes van machtsdeling, tegenover slechts 9% wanneer maar één partij aan de macht was.

Een machtsdeling in de Verenigde Staten kan economisch een goede zaak worden. Het verleden wijst uit dat de Amerikaanse economie het beter doet in tijden dat de macht wordt gedeeld tussen republikeinen en democraten. Het BBP groeide gemiddeld met 3,30% in periodes van machtsdeling, ten opzichte van slechts 3% in periodes dat slechts één partij aan de macht was. Het effect was in de afgelopen jaren zelfs nog duidelijker merkbaar. Sinds 1981 bedroeg de gemiddelde groei in jaren van machtsdeling nog steeds 3,30%, tegenover slechts 2,80% in perioden dat één partij aan de macht was. Ook qua werkloosheid zijn er verschillen ten gunste van de machtsdeling: 6,10% tegenover 5,70%. Sinds 1983 is die kloof nog breder geworden. Hetzelfde geldt overigens ook voor de beurzen. Sinds 1970 is de Standard & Poor's 500 Index gemiddeld met 13,50% gestegen in periodes van machtsdeling, tegenover slechts 9% wanneer maar één partij aan de macht was.