Luc Aben, Hoofdeconoom & Directeur Beleggingsstrategie Van Lanschot Bankiers België: "Vooreerst is er het welbekende groeipotentieel op langere termijn. Kijken we naar het algemene BNP, dan situeren de BRIC-landen zich bijvoorbeeld in de top-10. In termen van BNP per hoofd van de bevolking echter, is het eerste 'BRIC-lid' Rusland op plaats.... 75! China bevindt zich zelfs slechts op de 128ste positie. De boodschap hierachter is dat er nog een enorm groeipotentieel is. Ondermeer voor de consumptie."

De concretisering van dat groeipotentieel zal geen lineair proces zijn. Ontwikkeling is immers mensenwerk, met z'n ups and downs. De omgevingsvoorwaarden zijn echter niet ongunstig. Veel emerging markets staan er financieel beter voor dan de ontwikkelde landen: minder schulden en meer reserves.

Aben: "Driekwart van alle deviezenreserves bevindt zich in emerging markets. Ook de bankencrisis is hen grotendeels bespaard gebleven. Natuurlijk ondervonden zij hiervan de negatieve invloed als gevolg van de recessie in het westen, maar hun eigen banken hadden zich veel minder of niet verbrand aan toxische activa."

Luc Aben, Hoofdeconoom & Directeur Beleggingsstrategie Van Lanschot Bankiers België: "Vooreerst is er het welbekende groeipotentieel op langere termijn. Kijken we naar het algemene BNP, dan situeren de BRIC-landen zich bijvoorbeeld in de top-10. In termen van BNP per hoofd van de bevolking echter, is het eerste 'BRIC-lid' Rusland op plaats.... 75! China bevindt zich zelfs slechts op de 128ste positie. De boodschap hierachter is dat er nog een enorm groeipotentieel is. Ondermeer voor de consumptie." De concretisering van dat groeipotentieel zal geen lineair proces zijn. Ontwikkeling is immers mensenwerk, met z'n ups and downs. De omgevingsvoorwaarden zijn echter niet ongunstig. Veel emerging markets staan er financieel beter voor dan de ontwikkelde landen: minder schulden en meer reserves. Aben: "Driekwart van alle deviezenreserves bevindt zich in emerging markets. Ook de bankencrisis is hen grotendeels bespaard gebleven. Natuurlijk ondervonden zij hiervan de negatieve invloed als gevolg van de recessie in het westen, maar hun eigen banken hadden zich veel minder of niet verbrand aan toxische activa."