Spanje heeft een werkloosheidsgraad van 19%, een vastgoedzeepbel die is uiteengespat, torenhoge schulden en een oplopend deficiet op de begroting.

De economie is vorig jaar met 3,60% gekrompen en zal dit jaar opnieuw krimpen. Daardoor wordt het land met de zwaarste crisis in een halve eeuw geconfronteerd.

Desmond Lachman van het American Enterprise Institute is van mening dat Spanje de echte test voor de eurozone en de euro gaat worden. Wanneer Spanje echt in de problemen raakt, zal het moeilijk worden om de euro te redden. Lachman is van mening dat Spanje zwaar in de problemen zit.

Spanje ontkent zelf dat de economische problemen onoplosbaar zijn. De Spaanse minister van economie Elena Salgado is van mening dat de fundamentals onder de economie stevig zijn.

De banken zijn gezond, de economische statistieken van het land geloofwaardig en de bedrijven dynamisch genoeg om hun marktaandeel te behouden. Het deficiet op de begroting is volgens Salgado het gevolg van de financiële crisis, daarvoor had het land een overschot op de begroting.

Lachman is van mening dat het uiteenvallen van de euro geen slechte zaak voor Spanje zal zijn. Het land kan dan zijn munt devalueren, waardoor de concurrentiekracht opnieuw zou toenemen. Hoe die exit van de eurozone zou moeten verlopen, is echter onduidelijk.

Spanje heeft een werkloosheidsgraad van 19%, een vastgoedzeepbel die is uiteengespat, torenhoge schulden en een oplopend deficiet op de begroting. De economie is vorig jaar met 3,60% gekrompen en zal dit jaar opnieuw krimpen. Daardoor wordt het land met de zwaarste crisis in een halve eeuw geconfronteerd. Desmond Lachman van het American Enterprise Institute is van mening dat Spanje de echte test voor de eurozone en de euro gaat worden. Wanneer Spanje echt in de problemen raakt, zal het moeilijk worden om de euro te redden. Lachman is van mening dat Spanje zwaar in de problemen zit. Spanje ontkent zelf dat de economische problemen onoplosbaar zijn. De Spaanse minister van economie Elena Salgado is van mening dat de fundamentals onder de economie stevig zijn. De banken zijn gezond, de economische statistieken van het land geloofwaardig en de bedrijven dynamisch genoeg om hun marktaandeel te behouden. Het deficiet op de begroting is volgens Salgado het gevolg van de financiële crisis, daarvoor had het land een overschot op de begroting. Lachman is van mening dat het uiteenvallen van de euro geen slechte zaak voor Spanje zal zijn. Het land kan dan zijn munt devalueren, waardoor de concurrentiekracht opnieuw zou toenemen. Hoe die exit van de eurozone zou moeten verlopen, is echter onduidelijk.