Algemeen wordt aangenomen dat die troika, bestaande uit het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie, over het lot van Griekenland zal beslissen.

Wanneer de troika beslist dat de Grieken onvoldoende inspanningen hebben gedaan, kan de steun worden stopgezet.

Impact van Spanje en Italië mag niet worden onderschat

Volgens El-Erian is er echter één factor die niet mag worden onderschat en dat is de invloed van Spanje en Italië op het lot van Griekenland. De situatie kan er namelijk plots heel anders gaan uitzien wanneer beide landen op hun beurt in moeilijkheden zouden raken.

De troika zou dan plots heel wat minder medeleven met Griekenland kunnen voelen, omdat Spanje en Italië binnen de eurozone veel zwaarder doorwegen. Bovendien zou er plots ook veel minder geld beschikbaar zijn om de Grieken verder uit de nood te helpen.

Algemeen wordt aangenomen dat die troika, bestaande uit het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie, over het lot van Griekenland zal beslissen. Wanneer de troika beslist dat de Grieken onvoldoende inspanningen hebben gedaan, kan de steun worden stopgezet. Impact van Spanje en Italië mag niet worden onderschat Volgens El-Erian is er echter één factor die niet mag worden onderschat en dat is de invloed van Spanje en Italië op het lot van Griekenland. De situatie kan er namelijk plots heel anders gaan uitzien wanneer beide landen op hun beurt in moeilijkheden zouden raken. De troika zou dan plots heel wat minder medeleven met Griekenland kunnen voelen, omdat Spanje en Italië binnen de eurozone veel zwaarder doorwegen. Bovendien zou er plots ook veel minder geld beschikbaar zijn om de Grieken verder uit de nood te helpen.