Maar dat is onmogelijk, want de Europese Centrale Bank voert een gezamenlijke monetaire politiek voor allen. Dat is vooral een probleem voor Zuid-Europa, waar lonen relatief gezien te hoog liggen om de concurrentiekracht met Noord-Europa aan te gaan. Die situatie is niet houdbaar.

Het probleem kan op twee manieren worden aangepakt. Ofwel stijgen de lonen in Noord-Europa sneller dan normaal terwijl die in Zuid-Europa stabiel blijven, ofwel groeien de lonen in Noord-Europa aan een normaal tempo terwijl die in Zuid-Europa omlaag gaan. Uiteindelijk komt deze keuze neer op iets meer inflatie of niet.

Maar dat is onmogelijk, want de Europese Centrale Bank voert een gezamenlijke monetaire politiek voor allen. Dat is vooral een probleem voor Zuid-Europa, waar lonen relatief gezien te hoog liggen om de concurrentiekracht met Noord-Europa aan te gaan. Die situatie is niet houdbaar. Het probleem kan op twee manieren worden aangepakt. Ofwel stijgen de lonen in Noord-Europa sneller dan normaal terwijl die in Zuid-Europa stabiel blijven, ofwel groeien de lonen in Noord-Europa aan een normaal tempo terwijl die in Zuid-Europa omlaag gaan. Uiteindelijk komt deze keuze neer op iets meer inflatie of niet.