Lezersvraag: Wanneer kan ik een claim indienen als Fortis-gedupeerde?

© reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Bij de kapitaalverhoging van Fortis heb ik in oktober 2007 aandelen bijgekocht. Ben ik te laat om een claim in te dienen, om een deel van mijn verlies te recupereren?

U bent nog niet te laat. U kunt eigenlijk pas een claim indienen nadat het Gerechtshof in Amsterdam de schikking van Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, bindend heeft verklaard. Ageas heeft wel al een akkoord gesloten met de claimorganisaties en de Nederlandse beleggersvereniging VEB. Maar de rechter moet de schikking bindend verklaren. Dat gebeurt wellicht op vrijdag 16 juni na 17.30 uur.

Het schikkingsakkoord voorziet in een periode van een jaar na de bindendverklaring om een claim in te dienen. U hebt daarvoor dus nog tot midden 2018 de tijd. Om te weten welke stappen u wanneer moet ondernemen, kunt u zich het beste registreren bij de Ageas Club.

Het is ook een goed idee de website forsettlement.com in de gaten te houden. Daarop vindt u ook de indicatieve compensatie waarop u recht hebt. Indicatief, want enkel het totale maximumbedrag van 1,204 miljard euro ligt al vast. Het bedrag per aandeel hangt af van het aantal aandelen dat aan de schikking deelneemt.

De compensatie verschilt ook naargelang de hoeveelheid aandelen die u kocht of aanhield op cruciale momenten: de periode dat Fortis communiceerde over zijn blootstelling aan de Amerikaanse rommelkredieten (21 september tot 7 november 2007), over de toekomstige kredietwaardigheid na de integratie van ABN AMRO (13 mei tot 25 juni 2008) en over de overeenkomst met de Benelux-overheden (29 september tot 3 oktober 2008). Er is een verschil in compensatie afhankelijk van de periode waarin u aandelen bezat.

Als u zich nog niet bij een claimorganisatie hebt aangesloten, zal uw vergoeding wel iets lager liggen dan bij de zogenoemde actieve claimanten. Er wordt ook een verschil gemaakt tussen de kopers en de houders van de aandelen.

Vragen over al uw geldzaken zijn welkom op moneytalk@moneytalk.be. U kunt in onze mailbox ook anoniem getuigenissen achterlaten over aangename of minder aangename situaties die een weerslag hebben gehad op uw persoonlijke vermogen. De redactie zal in de mate van het mogelijke haar expertise inzetten om u te helpen of daarvoor bij specialisten te rade gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content