Lezersvraag: Kan ik aandelen verkopen met een onderhandse akte?

© istock

Wij hebben in 2013 een deel van onze effectenportefeuille via een bankgift geschonken aan onze drie meerderjarige kinderen. Voor de gezamenlijke aankoop van een onroerend goed zouden de kinderen nu een deel van die aandelen buitenbeurs aan ons verkopen. Kan dat met een onderhandse akte?

Een verkoop van die aandelen buitenbeurs is perfect mogelijk. Op die manier koopt u de aandelen trouwens zonder dat u er beurstaks of transactiekosten op hoeft te betalen. De drie kinderen moeten wel akkoord gaan met welke aandelen tegen welke prijs worden verkocht. Dat die aandelen in 2013 geschonken zijn, doet daar geen afbreuk aan.

Voor het bewijs is het aan te raden een onderhands verkoopdocument in minstens twee exemplaren op te stellen, dat alle betrokkenen ondertekenen. Het is ook belangrijk in de verkoopakte een prijs af te spreken. Eenvoudig is de laatst bekende slotkoers van de aandelen of de slotkoers van één of twee dagen voor de ondertekening van de verkoopovereenkomst te nemen. Zo is er achteraf geen discussie over de prijs of de echtheid van de transactie.

Daarnaast is het raadzaam de aandelen te betalen via een bankoverschrijving, en zeker niet cash, en in de mededeling te zetten dat het geld komt van de verkoop van aandelen. Zo kan de verkoopprijs die u overschrijft naar de kinderen niet worden verward met een bankgift.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content