De Forecast Value is het gemiddelde van het verwachte bruto binnenlands product (bbp) berekend door een groep vooraanstaande publieke en private organisaties, waartoe het Internationaal Monetair Fonds, Eurostat, de Bundesbank, Moody's en Fitch behoren.

Volgens de tabel is beleggen in Griekenland absoluut te mijden. Spanje en Italië volgen op de tweede en de derde plaats. Het Verenigd Koninkrijk is the place to be (+1,13%).

Maar de beurs werkt anders. Ook u hebt wellicht al vastgesteld dat aandelen met hoge verwachtingen soms dalen, en dat andere plots stijgen. Vergelijk het met een riante villa die u koopt voor 500.000 euro. Zes maanden later zet u die weer te koop. Fundamenteel is er niets aan gewijzigd; u hebt er zelfs een paar opknapbeurten aan laten uitvoeren. Maar de koopdag blijkt slecht aangekondigd, want er zijn geen kandidaat-kopers. Hoeveel is uw villa dan waard? Zo werkt het op de beurs.

Op de grafiek ziet u de prestatie van acht Europese beursindexen. Griekenland staat bovenaan, gevolgd door Spanje en Italië. En onderaan bengelt de UK FTSE 100-index. De Forecast Value-prognoses zijn interessant, maar de aandelenbeurzen reageren al twee jaar vóór de feiten. Doet u de spinnenwebanalyse op drie maanden, dan is het verschil nog groter. Van september tot begin oktober was er een lichte correctie op de Europese en de Amerikaanse beurzen. Maar de indexen van Italië, Spanje en Griekenland lieten die aan zich voorbijgaan.

Op de vijfjaarweekgrafiek heeft de Italiaanse MIB-index zijn drie-top doorbroken. Enkel als de index opnieuw onder de 17.980 punten sluit, is de up-trend ongedaan. De gemiddelden wijzen naar boven en geven een golden cross. Het volgend koersdoel ligt op 21.500 punten. De Spaanse IBEX-index presteert nog beter (10002 punten). De doorbraak door de vier toppen is een feit en het nieuwe koersdoel is 10.600 punten. Bij de Griekse General Composite-index was er geen uitbraak boven de top van mei, maar er was wel een forse stijging van 800 tot 1166 punten. Stijgen Spanje en Italië gezwind verder, dan wordt Griekenland meegezogen. Het koersdoel is 1500 punten.

Meeliften op de stijgende trend kunt u via trackers, of door te investeren in aandelen van de sterkst presterende sectoren. Dat zijn momenteel de aandelen uit de telecom (zoals Telecom Italia), banken (Banco Populare) en verzekeringen (Generali).

Om succesvol te beleggen aan de hand van de technische analyse onthouden we uit dit artikel: de Forecast Value geeft een indicatie op korte termijn; obligaties profiteren van een sterke rating, maar bij aandelen zien we vaak het tegenoverstelde; vergelijk regelmatig de relatieve sterkte van beursindexen; investeer in de sterkste landen; filter het nieuws en analyseer zelf.

Paul Gins is zaakvoerder CompuGraphics nv en uitgever van TransStock en www.beursgrafiek.be.

De Forecast Value is het gemiddelde van het verwachte bruto binnenlands product (bbp) berekend door een groep vooraanstaande publieke en private organisaties, waartoe het Internationaal Monetair Fonds, Eurostat, de Bundesbank, Moody's en Fitch behoren. Volgens de tabel is beleggen in Griekenland absoluut te mijden. Spanje en Italië volgen op de tweede en de derde plaats. Het Verenigd Koninkrijk is the place to be (+1,13%). Maar de beurs werkt anders. Ook u hebt wellicht al vastgesteld dat aandelen met hoge verwachtingen soms dalen, en dat andere plots stijgen. Vergelijk het met een riante villa die u koopt voor 500.000 euro. Zes maanden later zet u die weer te koop. Fundamenteel is er niets aan gewijzigd; u hebt er zelfs een paar opknapbeurten aan laten uitvoeren. Maar de koopdag blijkt slecht aangekondigd, want er zijn geen kandidaat-kopers. Hoeveel is uw villa dan waard? Zo werkt het op de beurs.Op de grafiek ziet u de prestatie van acht Europese beursindexen. Griekenland staat bovenaan, gevolgd door Spanje en Italië. En onderaan bengelt de UK FTSE 100-index. De Forecast Value-prognoses zijn interessant, maar de aandelenbeurzen reageren al twee jaar vóór de feiten. Doet u de spinnenwebanalyse op drie maanden, dan is het verschil nog groter. Van september tot begin oktober was er een lichte correctie op de Europese en de Amerikaanse beurzen. Maar de indexen van Italië, Spanje en Griekenland lieten die aan zich voorbijgaan. Op de vijfjaarweekgrafiek heeft de Italiaanse MIB-index zijn drie-top doorbroken. Enkel als de index opnieuw onder de 17.980 punten sluit, is de up-trend ongedaan. De gemiddelden wijzen naar boven en geven een golden cross. Het volgend koersdoel ligt op 21.500 punten. De Spaanse IBEX-index presteert nog beter (10002 punten). De doorbraak door de vier toppen is een feit en het nieuwe koersdoel is 10.600 punten. Bij de Griekse General Composite-index was er geen uitbraak boven de top van mei, maar er was wel een forse stijging van 800 tot 1166 punten. Stijgen Spanje en Italië gezwind verder, dan wordt Griekenland meegezogen. Het koersdoel is 1500 punten.Meeliften op de stijgende trend kunt u via trackers, of door te investeren in aandelen van de sterkst presterende sectoren. Dat zijn momenteel de aandelen uit de telecom (zoals Telecom Italia), banken (Banco Populare) en verzekeringen (Generali).Om succesvol te beleggen aan de hand van de technische analyse onthouden we uit dit artikel: de Forecast Value geeft een indicatie op korte termijn; obligaties profiteren van een sterke rating, maar bij aandelen zien we vaak het tegenoverstelde; vergelijk regelmatig de relatieve sterkte van beursindexen; investeer in de sterkste landen; filter het nieuws en analyseer zelf.Paul Gins is zaakvoerder CompuGraphics nv en uitgever van TransStock en www.beursgrafiek.be.