Leleux: "Enkel via het volledig afschermen van de obligatiemarkten van de betrokken landen gedurende 5 tot 10 jaar, kunnen deze de noodzakelijke ademruimte krijgen om economische hervormingen door te voeren. Dit vergt een enorm engagement van de hele eurozone en op dit ogenblik is het overduidelijk dat we nog enkele stappen hiervan verwijderd zijn. De weg van de minste weerstand voor het bekomen van een onbeperkt engagement leidt vermoedelijk naar de ECB, omdat anders een expliciet akkoord nodig is van alle deelnemende regeringen aan een Europees noodfonds van het type EFSF of ESM."

De toekomst van de eurozone wordt nú geschreven, aldus Leleux. Als pragmatisme overheerst en dogma's achterblijven, is een oplossing mogelijk. Zoniet begint nu de kroniek van een aangekondigd einde van een muntunie.

Leleux: "In zekere zin is de Belgische politieke crisis een mini-versie van het Europees probleem. Loopt de grens tussen Noord- en Zuid-Europa dan toch dwars door België ?

Leleux: "Enkel via het volledig afschermen van de obligatiemarkten van de betrokken landen gedurende 5 tot 10 jaar, kunnen deze de noodzakelijke ademruimte krijgen om economische hervormingen door te voeren. Dit vergt een enorm engagement van de hele eurozone en op dit ogenblik is het overduidelijk dat we nog enkele stappen hiervan verwijderd zijn. De weg van de minste weerstand voor het bekomen van een onbeperkt engagement leidt vermoedelijk naar de ECB, omdat anders een expliciet akkoord nodig is van alle deelnemende regeringen aan een Europees noodfonds van het type EFSF of ESM." De toekomst van de eurozone wordt nú geschreven, aldus Leleux. Als pragmatisme overheerst en dogma's achterblijven, is een oplossing mogelijk. Zoniet begint nu de kroniek van een aangekondigd einde van een muntunie. Leleux: "In zekere zin is de Belgische politieke crisis een mini-versie van het Europees probleem. Loopt de grens tussen Noord- en Zuid-Europa dan toch dwars door België ?