In de Verenigde Staten gaan stemmen op die een ander geluid laten horen. Er wordt daarbij regelmatig verwezen dat Lehman Brothers een risicovol parcours had gelopen, waarbij de zakenbank al in de zomer van 2008 gedoemd leek om over kop te gaan.

Lehman had niet alleen de eigen regels geschonden, maar ook grote risico's genomen en de schulden opgestapeld tot een enorm bedrag. Topman Richard Fuld weigerde bovendien te praten over een overname op een moment dat dit nog mogelijk was.

De arrogantie van Fuld en de rest van het management van Lehman Brothers zou volgens James Grant, uitgever van Grant's Interest Rate Observer, 75 miljard dollar hebben gekost. Dat bedrag zou de totale kostprijs zijn geweest voor het uiteindelijk wanordelijk bankroet van Lehman.

Misschien was de echte fout die de Amerikaanse overheid maakte de redding van Bear Stearns. Daardoor kreeg het management van Lehman Brothers het signaal dat het wel allemaal zou loslopen.

Bear Stearns laten failliet gaan zou waarschijnlijk minder schade hebben aangericht, aangezien deze zakenbank kleiner was dan Lehman Brothers. Waarschijnlijk zullen we nooit met 100% zekerheid te weten komen welke de echte oorzaak is geweest van de escalatie van de crisissituatie.

In de Verenigde Staten gaan stemmen op die een ander geluid laten horen. Er wordt daarbij regelmatig verwezen dat Lehman Brothers een risicovol parcours had gelopen, waarbij de zakenbank al in de zomer van 2008 gedoemd leek om over kop te gaan. Lehman had niet alleen de eigen regels geschonden, maar ook grote risico's genomen en de schulden opgestapeld tot een enorm bedrag. Topman Richard Fuld weigerde bovendien te praten over een overname op een moment dat dit nog mogelijk was. De arrogantie van Fuld en de rest van het management van Lehman Brothers zou volgens James Grant, uitgever van Grant's Interest Rate Observer, 75 miljard dollar hebben gekost. Dat bedrag zou de totale kostprijs zijn geweest voor het uiteindelijk wanordelijk bankroet van Lehman. Misschien was de echte fout die de Amerikaanse overheid maakte de redding van Bear Stearns. Daardoor kreeg het management van Lehman Brothers het signaal dat het wel allemaal zou loslopen. Bear Stearns laten failliet gaan zou waarschijnlijk minder schade hebben aangericht, aangezien deze zakenbank kleiner was dan Lehman Brothers. Waarschijnlijk zullen we nooit met 100% zekerheid te weten komen welke de echte oorzaak is geweest van de escalatie van de crisissituatie.