Die tientallen miljoenen meters zouden over de afgelopen zes maanden een nulconsumptie aangegeven hebben. Volgens sommige waarnemers zouden in China voldoende appartementen leeg staan om 200 miljoen mensen te huisvesten.

Dergelijke situatie is uiteraard onhoudbaar. De kredieten aangegaan voor de bouw van de appartementen moeten worden terugbetaald. Betrouwbare cijfers over de leegstand bestaan niet, we moeten het bij een schatting houden.

Economen dringen er op aan om de Chinese economie zo snel en zo accuraat mogelijk in kaart wordt gebracht, zodat de juiste omvang van het probleem kan worden ingeschat.

Er dreigt dus niet alleen een vastgoedzeepbel wat prijzen betreft, maar ook wat kwantiteit beteft. Het probleem voor de Chinese vastgoedsector is met andere woorden dubbel.

Het verleden leert dat dergelijke zeepbellen in de vastgoedsector geruime tijd kunnen blijven bestaan. In de jaren 80 beleefde Tokio een ongelooflijke stijging van de vastgoedprijzen, in de jaren 90 deed zich hetzelfde fenomeen in Hong Kong voor.

Of de Chinese vastgoedzeepbel gaat ontploffen, valt onmogelijk te voorspellen. Wel staat vast dat het fenomeen nauwlettend in de gaten moet worden gehouden. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Die tientallen miljoenen meters zouden over de afgelopen zes maanden een nulconsumptie aangegeven hebben. Volgens sommige waarnemers zouden in China voldoende appartementen leeg staan om 200 miljoen mensen te huisvesten. Dergelijke situatie is uiteraard onhoudbaar. De kredieten aangegaan voor de bouw van de appartementen moeten worden terugbetaald. Betrouwbare cijfers over de leegstand bestaan niet, we moeten het bij een schatting houden. Economen dringen er op aan om de Chinese economie zo snel en zo accuraat mogelijk in kaart wordt gebracht, zodat de juiste omvang van het probleem kan worden ingeschat. Er dreigt dus niet alleen een vastgoedzeepbel wat prijzen betreft, maar ook wat kwantiteit beteft. Het probleem voor de Chinese vastgoedsector is met andere woorden dubbel. Het verleden leert dat dergelijke zeepbellen in de vastgoedsector geruime tijd kunnen blijven bestaan. In de jaren 80 beleefde Tokio een ongelooflijke stijging van de vastgoedprijzen, in de jaren 90 deed zich hetzelfde fenomeen in Hong Kong voor. Of de Chinese vastgoedzeepbel gaat ontploffen, valt onmogelijk te voorspellen. Wel staat vast dat het fenomeen nauwlettend in de gaten moet worden gehouden. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.