Tegenover die papieren markt staat de markt voor fysiek goud die vooral in het Aziatisch deel van de wereld hoge toppen scheert. Het systeem is voorlopig nog in evenwicht, maar daar zou op een willekeurig moment verandering in kunnen komen wanneer het besef toeneemt dat er niet voldoende goud in omloop is.

Iedereen zal proberen om zijn papieren contracten om te zetten in fysiek goud, met een waterval tot gevolg. Die waterval kan leiden tot een lawine, met iets wat kan vergeleken worden met een bank run. Die run zal ditmaal echter plaatsvinden op de plaatsen waar het goud opslagen wordt.

Tegenover die papieren markt staat de markt voor fysiek goud die vooral in het Aziatisch deel van de wereld hoge toppen scheert. Het systeem is voorlopig nog in evenwicht, maar daar zou op een willekeurig moment verandering in kunnen komen wanneer het besef toeneemt dat er niet voldoende goud in omloop is. Iedereen zal proberen om zijn papieren contracten om te zetten in fysiek goud, met een waterval tot gevolg. Die waterval kan leiden tot een lawine, met iets wat kan vergeleken worden met een bank run. Die run zal ditmaal echter plaatsvinden op de plaatsen waar het goud opslagen wordt.