Echter, aangezien het alleen om morele hulp bleek te gaan, zal Griekenland volgens NIBC Markets Roundup waarschijnlijk in de picture blijven deze week.

De reële BBP-cijfers lieten afgelopen week zien dat de economie van de eurozone in het vierde kwartaal groeide met een teleurstellende 0,1% (kwartaal-op-kwartaal), na een zwakke groei van 0,4% in het derde kwartaal.

Van de landen die met hoge begrotingstekorten en/of schulden kampen (de zogenoemde 'PIIGS'), liet Portugal geen groei zien, terwijl Italië, Griekenland en Spanje nog steeds in recessie zitten.

De Griekse recessie begon later en was minder scherp was dan die van de andere landen. De begrotingstekorten en de schuldenratio's zijn in Griekenland en de andere 'PIIGS'-landen sterk gestegen. 'Free lunches' bestaan echter niet: uiteindelijk moet iemand betalen.

Nu het terugdringen van begrotingstekorten door de overheden en van schulden door de private sector realiteit lijkt te worden, zal dit de economische groei remmen in de komende jaren. Zelfs een langere periode van recessie moet volgens NIBC Markets Roundup niet worden uitgesloten voor de zwakkere (zuidelijke) landen van de eurozone.

• In focus deze week:

- PMI-index eurozone (vandaag)

- consumentenprijzen in het VK (vandaag)

- Arbeidsmarktrapport in het VK (morgen)

- Consumentenprijzen in de VS (vrijdag)

Echter, aangezien het alleen om morele hulp bleek te gaan, zal Griekenland volgens NIBC Markets Roundup waarschijnlijk in de picture blijven deze week. De reële BBP-cijfers lieten afgelopen week zien dat de economie van de eurozone in het vierde kwartaal groeide met een teleurstellende 0,1% (kwartaal-op-kwartaal), na een zwakke groei van 0,4% in het derde kwartaal. Van de landen die met hoge begrotingstekorten en/of schulden kampen (de zogenoemde 'PIIGS'), liet Portugal geen groei zien, terwijl Italië, Griekenland en Spanje nog steeds in recessie zitten. De Griekse recessie begon later en was minder scherp was dan die van de andere landen. De begrotingstekorten en de schuldenratio's zijn in Griekenland en de andere 'PIIGS'-landen sterk gestegen. 'Free lunches' bestaan echter niet: uiteindelijk moet iemand betalen. Nu het terugdringen van begrotingstekorten door de overheden en van schulden door de private sector realiteit lijkt te worden, zal dit de economische groei remmen in de komende jaren. Zelfs een langere periode van recessie moet volgens NIBC Markets Roundup niet worden uitgesloten voor de zwakkere (zuidelijke) landen van de eurozone. • In focus deze week: - PMI-index eurozone (vandaag) - consumentenprijzen in het VK (vandaag) - Arbeidsmarktrapport in het VK (morgen) - Consumentenprijzen in de VS (vrijdag)