Niet alleen de inkomsten uit softwarelicenties stelden in het fiscale derde kwartaal teleur; ook de omzet uit hardware daalde harder dan verwacht.

De analisten van ABN Amro stellen de verwachting voor het hele jaar bij, maar onze inschatting van de reële waarde van het aandeel (USD 39) blijft overeind.

Oracle is van de softwarebedrijven die ABN Amro volgt één van de meest aantrekkelijke aandelen, gekeken naar de risico-rendementsverhouding.

De aanhoudende zwakke groei in licenties impliceert dat kleinere concurrenten marktaandeel afsnoepen van Oracle. Men denkt echter niet dat de kernmarkten van Oracle daaronder hebben te leiden.

Hoewel de omzet uit nieuwe licenties met 1,8% daalde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar stegen de inkomsten uit software-updates en ondersteuning - goed voor bijna de helft van de omzet en 80% van de winst - met 7,1%.

Dat is overtuigend bewijs voor de mondiaal sterke positie die het bedrijf inneemt. Het omschakelen naar andere software dan die van Oracle brengt met name voor de databaseproducten hoge kosten met zich mee.

De terugloop in omzet bij hardware stelt Oracle voor een grotere uitdaging. De dalende omzet van de x86 servers beïnvloedt de groei op korte termijn negatief.

Daarentegen lokken de geïntegreerde soft- en hardwaresystemen (Exadata, Exalogic en Exalytics) nog altijd nieuwe klanten. Daarvoor heeft het bedrijf echter een forse prijs moeten betalen in de vorm van de overname van Sun.

Oracle heeft ook aangegeven de verkooporganisatie uit te breiden. Hoewel het bedrijf zelf de zwakke resultaten relateerde aan het snel uitdijende verkoopapparaat, rechtvaardigt de pijplijn voor nieuwe deals extra verkopers.

ABN Amro verwacht dat Oracle blijft focussen op de winstgevendheid en zijn van mening dat door de wisselende resultaten nieuwe beleggers een aantrekkelijk instapmoment wordt geboden.

Niet alleen de inkomsten uit softwarelicenties stelden in het fiscale derde kwartaal teleur; ook de omzet uit hardware daalde harder dan verwacht. De analisten van ABN Amro stellen de verwachting voor het hele jaar bij, maar onze inschatting van de reële waarde van het aandeel (USD 39) blijft overeind. Oracle is van de softwarebedrijven die ABN Amro volgt één van de meest aantrekkelijke aandelen, gekeken naar de risico-rendementsverhouding. De aanhoudende zwakke groei in licenties impliceert dat kleinere concurrenten marktaandeel afsnoepen van Oracle. Men denkt echter niet dat de kernmarkten van Oracle daaronder hebben te leiden. Hoewel de omzet uit nieuwe licenties met 1,8% daalde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar stegen de inkomsten uit software-updates en ondersteuning - goed voor bijna de helft van de omzet en 80% van de winst - met 7,1%. Dat is overtuigend bewijs voor de mondiaal sterke positie die het bedrijf inneemt. Het omschakelen naar andere software dan die van Oracle brengt met name voor de databaseproducten hoge kosten met zich mee. De terugloop in omzet bij hardware stelt Oracle voor een grotere uitdaging. De dalende omzet van de x86 servers beïnvloedt de groei op korte termijn negatief. Daarentegen lokken de geïntegreerde soft- en hardwaresystemen (Exadata, Exalogic en Exalytics) nog altijd nieuwe klanten. Daarvoor heeft het bedrijf echter een forse prijs moeten betalen in de vorm van de overname van Sun. Oracle heeft ook aangegeven de verkooporganisatie uit te breiden. Hoewel het bedrijf zelf de zwakke resultaten relateerde aan het snel uitdijende verkoopapparaat, rechtvaardigt de pijplijn voor nieuwe deals extra verkopers. ABN Amro verwacht dat Oracle blijft focussen op de winstgevendheid en zijn van mening dat door de wisselende resultaten nieuwe beleggers een aantrekkelijk instapmoment wordt geboden.