De International Coffee Organisation (ICO) rekent voor 2012 op een fors aanbodoverschot door een recordopbrengst in Brazilië. De lage voorraden van amper 10 weken consumptie zijn de achilleshiel van de koffiemarkt. Dit maakt volgens RBS dat elke onvoorziene gebeurtenis aan de aanbodzijde snel tot hogere prijzen kan leiden.

Bevroren sinaasappelsap of Frozen Concentrated Orange Juice (FCOJ) deed het bijna even slecht als koffie met een verlies van ruim 29 procent. 2012 ging nochtans goed van start nadat de Verenigde Staten een invoerverbod oplegden voor sinaasappelen uit Brazilië na sporen van een chemisch bestrijdingsmiddel. Later op het jaar daalde de prijs fors toen de citrusplantages in Florida gespaard bleven van orkaanschade.

Naar het einde van 2012 toe klom de prijs opnieuw hoger nadat het USDA de productieprognose voor het lopende oogstjaar dat eindigt in juni verlaagde als gevolg van het droge weer. Ook suiker werd 17,5 procent goedkoper. Het lopende oogstjaar 2012-2013 is het derde opeenvolgende met een groot aanbodoverschot.

Katoen moest 12,6 procent inleveren ondanks een opwaartse bijstelling van de verwachte consumptie. De overhang van de bestaande katoenvoorraden is echter historisch hoog wat elke prijsstijging voorlopig in de kiem smoort. Een forse daling van de

landbouwoppervlakte voor de katoenteelt kan later dit jaar eventueel voor een herstel zorgen.

Cacao werd tegen de trend in 5,1 procent duurder. Er wordt voor het oogstjaar 2012-2013 een deficit verwacht van iets

meer dan 100.000 ton. Het globaal verbruik van cacao stijgt terwijl de oogst in West-Afrika als gevolg van ongunstige

weersomstandigheden zal tegenvallen.

De International Coffee Organisation (ICO) rekent voor 2012 op een fors aanbodoverschot door een recordopbrengst in Brazilië. De lage voorraden van amper 10 weken consumptie zijn de achilleshiel van de koffiemarkt. Dit maakt volgens RBS dat elke onvoorziene gebeurtenis aan de aanbodzijde snel tot hogere prijzen kan leiden. Bevroren sinaasappelsap of Frozen Concentrated Orange Juice (FCOJ) deed het bijna even slecht als koffie met een verlies van ruim 29 procent. 2012 ging nochtans goed van start nadat de Verenigde Staten een invoerverbod oplegden voor sinaasappelen uit Brazilië na sporen van een chemisch bestrijdingsmiddel. Later op het jaar daalde de prijs fors toen de citrusplantages in Florida gespaard bleven van orkaanschade. Naar het einde van 2012 toe klom de prijs opnieuw hoger nadat het USDA de productieprognose voor het lopende oogstjaar dat eindigt in juni verlaagde als gevolg van het droge weer. Ook suiker werd 17,5 procent goedkoper. Het lopende oogstjaar 2012-2013 is het derde opeenvolgende met een groot aanbodoverschot. Katoen moest 12,6 procent inleveren ondanks een opwaartse bijstelling van de verwachte consumptie. De overhang van de bestaande katoenvoorraden is echter historisch hoog wat elke prijsstijging voorlopig in de kiem smoort. Een forse daling van de landbouwoppervlakte voor de katoenteelt kan later dit jaar eventueel voor een herstel zorgen. Cacao werd tegen de trend in 5,1 procent duurder. Er wordt voor het oogstjaar 2012-2013 een deficit verwacht van iets meer dan 100.000 ton. Het globaal verbruik van cacao stijgt terwijl de oogst in West-Afrika als gevolg van ongunstige weersomstandigheden zal tegenvallen.