Lagere olieprijs weegt op beurzen

© REUTERS
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Op de Europese beurzen leiden de energiebedrijven de dans lager.

Op de Europese beurzen leidden de energiebedrijven de dans lager. Het verlies liep op tot gemiddeld 0,5 procent. De olieprijs daalde tot het laagste peil in een maand, na moeilijke onderhandelingen tussen de OPEC-landen afgelopen weekend in Wenen. Voorlopig zit er geen akkoord over productiebeperkingen in de pijplijn. Op Wall Street is er steun van fusie- en overnamenieuws in de energie- en de telecomsector. In Duitsland vielen de kleinhandelsverkopen tegen. De economie van de eurozone groeide in het derde kwartaal zoals verwacht met 0,3 procent.

In de Bel-20 is AB InBev (-2,52%) de grootste daler. De zwakke kwartaalcijfers van vorige week zinderen nog na. De olietankerrederij Euronav (-0,7%) sloot een zwak derde kwartaal af met een minieme winst van 72.000 dollar. Dat is iets beter dan verwacht: analisten hadden op een verlies van enkele miljoenen dollars gerekend. De rederij werd in de zomer geplaagd door tarieven die maar half zo hoog waren als in dezelfde periode vorig jaar. Een hoog tankeraanbod en de verstoorde productie in Nigeria wogen op de markttarieven. Het lopende kwartaal kent een beperkt en seizoensgebonden herstel van de tarieven, maar structureel hogere prijzen zijn op korte termijn niet te verwachten.

Dit jaar werden zo goed als geen oudere schepen verschroot, terwijl het aanbod werd ondersteund door nieuwe schepen en schepen die na onderhoud weer in de vaart kwamen. Euronav verwacht daarom dat de prijsdruk tot diep in 2017 aanhoudt. Op lange termijn moeten de aanhoudende stijging van de vraag naar olie, vooral uit Azië, en de daling van de bestellingen van nieuwe schepen de olietankermarkt ondersteunen. Het aantal nieuwe bestellingen is dit jaar met 75 procent afgenomen. Het orderboek voor de grootste tankers bedraagt wel nog 16 procent van de totale vlootcapaciteit.

De omzet van de schuimrubbergroep Recticel (-0,28%) daalde in het derde kwartaal met 2,8 procent, iets slechter dan verwacht. De daling is een gevolg van de daling van het Britse pond en iets lagere verkoopprijzen, terwijl de verkochte volumes verder stegen. Zonder de daling van het pond zou de omzetdaling beperkt zijn gebleven tot 1,6 procent. De omzetdaling manifesteerde zich in de vier divisies: soepelschuim, slaapcomfort, isolatie en automobiel. Recticel waarschuwt ook voor toeleveringsproblemen en gestegen prijzen van sommige grondstoffen. Toch behoudt het bedrijf de winstverwachtingen voor dit jaar. De recurrente bedrijfscashflow zou met minstens 15 procent vooruitgaan. In de eerste helft van het jaar was de bedrijfscashflow al gestegen met 26 procent. De schuldpositie daalde licht.

Eenmalige kosten voor de verkoop van de batterijdivisie verplichtten de Japanse elektronicagigant Sony (-1,27%) om zijn winstverwachting voor dit jaar af te romen. De nettowinst zou eindigen rond 60 miljard yen in plaats van op de eerder voorziene 80 miljard yen.

In de Verenigde Staten smelt General Electric (+0,26%) zijn activiteiten in de olie- en gassector samen met die van Baker Hughes (-4,35%). De gecombineerde groep wordt een marktleider in diensten aan de olie-industrie met een omzet van 32 miljard dollar. General Electric krijgt een belang van 62,5 procent in de groep.

Nog in de Verenigde Staten neemt het telecombedrijf CenturyLink (-12,2%) zijn sectorgenoot Level 3 Communications (+4,63%) over voor 34 miljard dollar. Level 3 Communications is een van de grootste internetproviders in de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content