Het universum van buitenlandse, pan-Europese fondsen in België is groter dan het universum lokale fondsen, maar deze pan-Europese producten neigen ernaar duurder te zijn dan lokale fondsen.

Morningstar ziet, dat de meeste adviseurs in België worden betaald op basis van een op beheerd vermogen gebaseerde commissie.

Het is belangrijk dat beleggers keus hebben in hoe zij adviseurs betalen en het is in het bijzonder belangrijk dat ze de optie hebben om ingesloten continue kosten te vermijden.

Helaas blijft het voor Belgische beleggers moeilijk om fondsen te vinden en te kopen die geen ingesloten adviesvergoedingen hebben en dat leidt tot de lage waardering van België op dit gebied.

België ontvangt een D+ als het gaat om de verkoop van beleggingsfondsen.

Een groot deel van deze lage score komt door de zogenaamde closed architecture op de Belgische markt. Banken en verzekeraars domineren de verkoop van fondsen en neigen naar het aanbieden van eigen fondsen.

Morningstar stelt vast, dat Belgische beleggers fondsen kunnen kopen via slechts twee van de vijf verkoopkanalen die er wereldwijd gewoonlijk zijn. Het gebrek aan keuzemogelijkheden is een minpunt voor België.

Het universum van buitenlandse, pan-Europese fondsen in België is groter dan het universum lokale fondsen, maar deze pan-Europese producten neigen ernaar duurder te zijn dan lokale fondsen. Morningstar ziet, dat de meeste adviseurs in België worden betaald op basis van een op beheerd vermogen gebaseerde commissie. Het is belangrijk dat beleggers keus hebben in hoe zij adviseurs betalen en het is in het bijzonder belangrijk dat ze de optie hebben om ingesloten continue kosten te vermijden. Helaas blijft het voor Belgische beleggers moeilijk om fondsen te vinden en te kopen die geen ingesloten adviesvergoedingen hebben en dat leidt tot de lage waardering van België op dit gebied. België ontvangt een D+ als het gaat om de verkoop van beleggingsfondsen. Een groot deel van deze lage score komt door de zogenaamde closed architecture op de Belgische markt. Banken en verzekeraars domineren de verkoop van fondsen en neigen naar het aanbieden van eigen fondsen. Morningstar stelt vast, dat Belgische beleggers fondsen kunnen kopen via slechts twee van de vijf verkoopkanalen die er wereldwijd gewoonlijk zijn. Het gebrek aan keuzemogelijkheden is een minpunt voor België.