Lage rente doet Belg meer risico’s nemen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De vier grootbanken merken dat de Belgen meer risico beginnen te nemen met hun spaargeld. Desondanks is ook in februari het bedrag op de spaarrekeningen gestegen. Eind januari stond een recordbedrag van 259,5 miljard euro op de Belgische spaarboekjes.

“De verkoop van beleggingsfondsen is in januari met 60 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Die trend zet door in februari, maar daar zijn nog geen concrete cijfers van”, zegt BNP Paribas Fortis.

“Dankzij het goede beursklimaat en de lage spaarrente vloeit er de jongste maanden meer geld naar beleggingsfondsen”, merkt ook KBC. Vooral formules met bodembewaking, aandelenfondsen en in mindere mate gemengde fondsen spreken de beleggers aan.

Spaar-en beleggingsproducten doen het steeds beter.”

Diezelfde tendens is ook Belfius niet ontgaan. “Spaar-en beleggingsproducten zoals beleggingsfondsen en -verzekeringen vallen steeds meer in de smaak bij onze klanten”, klinkt het. Volgens de banken geven ook steeds meer klanten het beheer van hun geld uit handen.

Grotere risico’s

De Belgen lijken bereid meer risico te nemen in ruil voor een hoger potentieel rendement. Daarmee volgen ze de internationale trend.

“Onze klanten verkiezen via fondsen te beleggen in plaats van via individuele aandelen of obligaties. Ook tak23-beleggingsverzekeringen doen het vrij goed”, aldus BNP Paribas Fortis.

Ook bij de internetbank Keytrade Bank boomen de fondsen. Daar is het aantal investeringen in beleggingsfondsen meer dan verdubbeld (+130%). “Zo’n 9000 Keytrade Bank-klanten hebben nu een Keyplan en storten elke maand gemiddeld 200 euro in hun fondsenplan.”

Lage rente doet Belg meer risico's nemen

Fondsen zijn populair omdat ze voor veel spaarders een brugfunctie vervullen. Ze bieden de ideale oplossing voor mensen die hun geld willen beleggen, maar nog niet de stap naar de aandelenmarkt durven te doen.

Als de klanten van BNP Paribas Fortis toch de weg van de individuele obligaties willen inslaan, opteren ze voor beleggingen in vreemde munten, zoals de Australische of de Nieuw-Zeelandse dollar. “Obligaties in die munten bieden een hoger rendement. Bovendien probeert men op deze manier een graantje mee te pikken van de mogelijke appreciatie van die munten ten opzichte van de euro. Maar de volumes blijven al bij al vrij beperkt.”

Een bewuste selectie is noodzakelijk bij een investering.”

Belfius maant toekomstige beleggers aan de markt met enige voorzichtigheid te betreden. Volgens de bank is het belangrijk dat het publiek zich bewust is van de risico’s. “Grote voorzichtigheid en een bewuste selectie zijn noodzakelijk bij een investering in dergelijke uitgiften”, vertelt Belfius.

Bij ING België blijven de klanten redelijk voorzichtig. “De keuze van beleggingsoplossingen hangt af van het beleggersprofiel van de klant”, aldus ING. De bank ziet wel een toenemende interesse voor gemengde beleggingsfondsen, die investeren in een combinatie van activacategorieën, stijlen, sectoren en regio’s.

Nulrente op spaarboekje is verboden

Zowel Belfius als BNP Paribas Fortis heeft de spaardeposito’s nog zien stijgen in februari, al kan geen van beide concrete cijfers geven. “Ondanks de belangrijke verschuiving naar beleggingsfondsen en beleggingsverzekeringen, bleven de inlagen op de spaarrekeningen toenemen“, bevestigt ook KBC. Volgens de jongste cijfers van ING zijn de deposito’s in 2014 met 5 procent toegenomen (4,5 miljard euro).

Lage rente doet Belg meer risico's nemen

De vier grootbanken hebben laten weten dat ze geen rentedaling in de pijplijn hebben zitten, al bieden ze geen garantie voor de toekomst. “We volgen permanent de rente-evolutie en de markt, maar tot op vandaag zijn er nog geen concrete plannen om onze intrestvoeten aan te passen”, zegt Belfius.

De vier banken benadrukken dat de rente niet lager mag zakken dan 0 procent. “Op de gereglementeerde spaarrekening moet ‘een vergoeding’ gegeven worden. Een nulrente is bij wet niet toegelaten”, bevestigt KBC.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content