Het vierde kwartaal, dat bij Wal-Mart eindigt op 31 januari, is al bij al niet slecht te noemen. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder steeg de omzet met 5,8% tot 122,3 miljard dollar. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de internationale divisie, die recent werd versterkt met de overname van het Zuid-Afrikaanse MassMart. De verkopen in de bestaande winkels in de VS stegen met 1,5% ondanks de hardnekkig hoge werkloosheid. De nettowinst viel 15% terug tot 5,16 miljard dollar. Per aandeel klokt de nettowinst af op 1,44 dollar wat net onder de verwachtingen uitkomt. Zelf had Wal-Mart verwacht tussen 1,42 en 1,48 dollar nettowinst per aandeel te boeken.

Het doelpubliek van Wal-Mart, prijsgevoelige consumenten, werd bijzonder hard getroffen door de ineenstorting van de huizenmarkt en de hoge werkloosheid. Naar aanleiding van de crisis heeft Wal-Mart, net als heel wat concurrenten, zijn prijzen verlaagd. Maar tegelijkertijd wordt de distributeur geconfronteerd met hogere kosten door de stijgende energie- en grondstoffenkosten. De winstmarge wordt dus aan beide kanten aangetast. Belgische distributeurs als Colruyt of Delhaize worstelen met dezelfde problemen. De enige optie voor Wal-Mart, en zijn concurrenten, is de werkingskosten aanpakken. Een voorbeeld is het verschuiven van personeel naar productievere taken, zoals van het begroeten van klanten naar de klantendienst.

In tegenstelling tot de Belgische distributeurs heeft het aandeel Wal-Mart er een zeer lange stijging opzitten. De uitbouw van de internationale divisie geeft beleggers de hoop dat Wal-Mart de moeilijke Amerikaanse markt kan compenseren. Sinds midden september vorig jaar won het aandeel 24%. Vandaag noteert het aandeel aan 12,8 keer de verwachte winst voor dit jaar en 11,5 keer de verwachte winst voor volgend jaar. Ondanks de internationale groei vinden we het aandeel duur in vergelijking met de sector. We raden aan om van de huidige hoge koers te profiteren om af te bouwen. Kopen doen we pas terug onder 55 dollar.

Mathias Nuttin

Twitter: @MathiasNuttin

Het vierde kwartaal, dat bij Wal-Mart eindigt op 31 januari, is al bij al niet slecht te noemen. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder steeg de omzet met 5,8% tot 122,3 miljard dollar. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de internationale divisie, die recent werd versterkt met de overname van het Zuid-Afrikaanse MassMart. De verkopen in de bestaande winkels in de VS stegen met 1,5% ondanks de hardnekkig hoge werkloosheid. De nettowinst viel 15% terug tot 5,16 miljard dollar. Per aandeel klokt de nettowinst af op 1,44 dollar wat net onder de verwachtingen uitkomt. Zelf had Wal-Mart verwacht tussen 1,42 en 1,48 dollar nettowinst per aandeel te boeken.Het doelpubliek van Wal-Mart, prijsgevoelige consumenten, werd bijzonder hard getroffen door de ineenstorting van de huizenmarkt en de hoge werkloosheid. Naar aanleiding van de crisis heeft Wal-Mart, net als heel wat concurrenten, zijn prijzen verlaagd. Maar tegelijkertijd wordt de distributeur geconfronteerd met hogere kosten door de stijgende energie- en grondstoffenkosten. De winstmarge wordt dus aan beide kanten aangetast. Belgische distributeurs als Colruyt of Delhaize worstelen met dezelfde problemen. De enige optie voor Wal-Mart, en zijn concurrenten, is de werkingskosten aanpakken. Een voorbeeld is het verschuiven van personeel naar productievere taken, zoals van het begroeten van klanten naar de klantendienst.In tegenstelling tot de Belgische distributeurs heeft het aandeel Wal-Mart er een zeer lange stijging opzitten. De uitbouw van de internationale divisie geeft beleggers de hoop dat Wal-Mart de moeilijke Amerikaanse markt kan compenseren. Sinds midden september vorig jaar won het aandeel 24%. Vandaag noteert het aandeel aan 12,8 keer de verwachte winst voor dit jaar en 11,5 keer de verwachte winst voor volgend jaar. Ondanks de internationale groei vinden we het aandeel duur in vergelijking met de sector. We raden aan om van de huidige hoge koers te profiteren om af te bouwen. Kopen doen we pas terug onder 55 dollar.Mathias NuttinTwitter: @MathiasNuttin