Vorige week hebben het Franse Lafarge en het Zwitserse Holcim volgens Arnaud Delaunay van Leleux alle marktdeelnemers verrast. De twee wereldleiders in de sector van de cementproductie hebben besloten hun krachten te bundelen om een wereldwijde gigant te creëren.

Geografisch hebben deze twee spelers een sterke aanwezigheid in de groeilanden (+/- 55% van de omzet) en wat meer is, is dat 60% van hun productiecapaciteit in dezelfde geografische gebieden ligt wat veel kansen biedt op het vlak van synergiën (de verwachte synergiën bedragen 1,40 miljard euro : transport, logistiek, productiecapaciteit, enz.).

Voor de resterende 40% zijn de mogelijke synergiën moeilijker te kwantificeren maar niettemin is er hier het gevolg dat het geopolitieke risico kan verminderen. Lafarge kan het gewicht van het deel Afrika/Midden-Oosten verlagen en Holcim dat van India.

Alles samen genomen zal de groep "uniek gepositioneerd zijn in 90 landen en zal de omzet gelijkmatig verdeeld zijn tussen

ontwikkelde landen en landen met een hoge groei".

Meer in detail gezien, zal de fusie de vorm aannemen van "een openbaar ruilbod gelanceerd door Holcim met een ruilverhouding van één aandeel Holcim voor één aandeel Lafarge".

De definitieve uitvoering van de transactie wordt verwacht in de eerste helft van 2015. Delaunay heeft een advies opbouwen.

Vorige week hebben het Franse Lafarge en het Zwitserse Holcim volgens Arnaud Delaunay van Leleux alle marktdeelnemers verrast. De twee wereldleiders in de sector van de cementproductie hebben besloten hun krachten te bundelen om een wereldwijde gigant te creëren. Geografisch hebben deze twee spelers een sterke aanwezigheid in de groeilanden (+/- 55% van de omzet) en wat meer is, is dat 60% van hun productiecapaciteit in dezelfde geografische gebieden ligt wat veel kansen biedt op het vlak van synergiën (de verwachte synergiën bedragen 1,40 miljard euro : transport, logistiek, productiecapaciteit, enz.). Voor de resterende 40% zijn de mogelijke synergiën moeilijker te kwantificeren maar niettemin is er hier het gevolg dat het geopolitieke risico kan verminderen. Lafarge kan het gewicht van het deel Afrika/Midden-Oosten verlagen en Holcim dat van India. Alles samen genomen zal de groep "uniek gepositioneerd zijn in 90 landen en zal de omzet gelijkmatig verdeeld zijn tussen ontwikkelde landen en landen met een hoge groei". Meer in detail gezien, zal de fusie de vorm aannemen van "een openbaar ruilbod gelanceerd door Holcim met een ruilverhouding van één aandeel Holcim voor één aandeel Lafarge". De definitieve uitvoering van de transactie wordt verwacht in de eerste helft van 2015. Delaunay heeft een advies opbouwen.