De voedselinflatie klom naar 9.7% in september en volgt daarmee een analoog patroon als in 2011, toen de voedselinflatie aan het einde van de zomer opliep tot 10%.

Hierdoor dreigt de centrale bank haar greep te verliezen op de brede consumenteninflatie, die zich al boven de centrale inflatiedoelstelling (4.5%) van de centrale bank bevond, en nu opschuift naar de bovenste tolerantiegrens van de monetaire beleidsmakers.

In een poging om de inflatiedruk te verlichten, heeft de overheid onlangs prijsverlagingen aangekondigd van de

electriciteitstarieven.

Omstreden rentebeslissing

Afgelopen maand verlaagde de Braziliaanse centrale bank (COPOM) de officiële korte termijnrente met 25 basispunten tot 7.25%.

De beslissing was volgens Belfius Research omstreden gezien het traject van de inflatie en de recente signalen dat een heropleving in de maak is. Drie van de acht bestuursleden stemden dan ook tegen de renteverlaging.

In haar verklaring suggereerde de COPOM dat verdere renteverlagingen voorlopig niet aan de orde zijn en er mogelijk een relatief lange periode van stabiele officiële rentes in het verschiet ligt.

De voedselinflatie klom naar 9.7% in september en volgt daarmee een analoog patroon als in 2011, toen de voedselinflatie aan het einde van de zomer opliep tot 10%. Hierdoor dreigt de centrale bank haar greep te verliezen op de brede consumenteninflatie, die zich al boven de centrale inflatiedoelstelling (4.5%) van de centrale bank bevond, en nu opschuift naar de bovenste tolerantiegrens van de monetaire beleidsmakers. In een poging om de inflatiedruk te verlichten, heeft de overheid onlangs prijsverlagingen aangekondigd van de electriciteitstarieven.Omstreden rentebeslissing Afgelopen maand verlaagde de Braziliaanse centrale bank (COPOM) de officiële korte termijnrente met 25 basispunten tot 7.25%. De beslissing was volgens Belfius Research omstreden gezien het traject van de inflatie en de recente signalen dat een heropleving in de maak is. Drie van de acht bestuursleden stemden dan ook tegen de renteverlaging. In haar verklaring suggereerde de COPOM dat verdere renteverlagingen voorlopig niet aan de orde zijn en er mogelijk een relatief lange periode van stabiele officiële rentes in het verschiet ligt.