Krugman vreest voor langdurige economisch moeilijke periode

Nobel-prijswinnaar Paul Krugman gelooft weliswaar dat de Amerikaanse economie in de technische zin van het woord vanaf deze zomer uit de recessie zal komen, maar denkt dat er nog een moeilijke periode van een 5-tal jaren voor de boeg ligt.

Paul Krugman heeft dus goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de economie in de Verenigde Staten en mogelijk ook in de rest van de wereld in de komende maanden gaat uitbodemen. In Europa zou dat met enige vertraging gebeuren.

Het minder goede nieuws is dat de economische omstandigheden nog jarenlang zwak zullen blijven, wat zich onder andere in een hoge werkloosheidsgraad zou vertalen. Paul Krugman denkt daarbij aan een periode die kan aanslepen tot 2013 of zelfs 2014.

Wereldwijd verbeteren de economische indicatoren weliswaar, maar volgens de Nobelprijs-winnaar zijn de kansen op een opleving relatief klein. Volgens Krugman is het overigens moeilijk te zeggen wanneer een recessie begint of eindigt.

Krugman wijst er op dat ook na de twee vorige recessies de werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten bleef stijgen, een scenario dat zich ook ditmaal zou kunnen, herhalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content