Paul Donovan van UBS Investment Bank probeerde een antwoord te zoeken op de vraag of we een crash krijgen dan wel een geleidelijke instorting van de wereldeconomie. Volgens Donovan maken we één van de grootste structurele veranderingen mee sinds de oliecrisis van de vroege jaren 70.

Droogte in VS jaagt granenprijzen omhoog

De granenprijzen stegen volgens Royal Bank of Scotland voor de derde week op rij. De aandacht van de markt blijft voorlopig gericht op het warme en droge weer in grote delen van de Verenigde Staten.

Maïs liet net als een week eerder de beste prestatie optekenen met een klim van 10,5 procent. Tarwe en soja werden elk 7,1

procent duurder.

Uit het wekelijkse Crop Ratings Report van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) bleek dat slechts 48 procent van de maïsplanten van goede tot uitstekende kwaliteit was tegenover nog 56 procent een week eerder en 69 procent een jaar eerder.

Dit is het laagste cijfer sinds 1988. De Food and Agriculture Organisation (FAO), een onderdeel van de Verenigde Naties, verwacht dit jaar een globale granenoogst (alle soorten samen) van 2,4 miljard ton. Dit is 23 miljoen ton minder dan bij de vorige

prognose een maand geleden.

De prognose voor de Amerikaanse maïsoogst werd met 25 miljoen ton verlaagd naar 350 miljoen ton. Oekraïne, na de Verenigde Staten en Argentinië de grootste exporteur van maïs, heeft de prognose voor het lopende oogstjaar neerwaarts bijgesteld.

De nieuwe schatting bedraagt 23 tot 24 miljoen ton tegenover 25 tot 26 miljoen ton een maand geleden. Als gevolg van de droogte zal de opbrengst per hectare dalen naar 5 ton tegenover nog 6,4 ton vorig jaar.

Paul Donovan van UBS Investment Bank probeerde een antwoord te zoeken op de vraag of we een crash krijgen dan wel een geleidelijke instorting van de wereldeconomie. Volgens Donovan maken we één van de grootste structurele veranderingen mee sinds de oliecrisis van de vroege jaren 70. Droogte in VS jaagt granenprijzen omhoog De granenprijzen stegen volgens Royal Bank of Scotland voor de derde week op rij. De aandacht van de markt blijft voorlopig gericht op het warme en droge weer in grote delen van de Verenigde Staten. Maïs liet net als een week eerder de beste prestatie optekenen met een klim van 10,5 procent. Tarwe en soja werden elk 7,1 procent duurder. Uit het wekelijkse Crop Ratings Report van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) bleek dat slechts 48 procent van de maïsplanten van goede tot uitstekende kwaliteit was tegenover nog 56 procent een week eerder en 69 procent een jaar eerder. Dit is het laagste cijfer sinds 1988. De Food and Agriculture Organisation (FAO), een onderdeel van de Verenigde Naties, verwacht dit jaar een globale granenoogst (alle soorten samen) van 2,4 miljard ton. Dit is 23 miljoen ton minder dan bij de vorige prognose een maand geleden. De prognose voor de Amerikaanse maïsoogst werd met 25 miljoen ton verlaagd naar 350 miljoen ton. Oekraïne, na de Verenigde Staten en Argentinië de grootste exporteur van maïs, heeft de prognose voor het lopende oogstjaar neerwaarts bijgesteld. De nieuwe schatting bedraagt 23 tot 24 miljoen ton tegenover 25 tot 26 miljoen ton een maand geleden. Als gevolg van de droogte zal de opbrengst per hectare dalen naar 5 ton tegenover nog 6,4 ton vorig jaar.