Deze haussemarkt werd op gang geschoten door een aantal factoren, met als belangrijke ankerpunten de afname van de inflatie in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Daardoor was er ruimte om de rente te verlagen en kon de beurs leven met hogere price-earnings ratios.

De Amerikaanse consumenten gingen vanwege de lage rente op grote schaal kredieten opnemen, het sparen viel zo goed stil. De savings rate daalde van 12% naar 1%, de rate waaraan de Amerikanen geld ontleende steeg van 65% naar 135%.

Kredietverstrekking in plaats van sparen remt deflatie af, maar inmiddels is die creditboom tot staan gebracht, met als gevolg dat het deflatiegevaar opnieuw is toegenomen.

Deze haussemarkt werd op gang geschoten door een aantal factoren, met als belangrijke ankerpunten de afname van de inflatie in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Daardoor was er ruimte om de rente te verlagen en kon de beurs leven met hogere price-earnings ratios. De Amerikaanse consumenten gingen vanwege de lage rente op grote schaal kredieten opnemen, het sparen viel zo goed stil. De savings rate daalde van 12% naar 1%, de rate waaraan de Amerikanen geld ontleende steeg van 65% naar 135%. Kredietverstrekking in plaats van sparen remt deflatie af, maar inmiddels is die creditboom tot staan gebracht, met als gevolg dat het deflatiegevaar opnieuw is toegenomen.