Besloten is tot maximaal 2,9% groei, aldus Theodoor Gilissen Bankiers. Een toename van 6% zou in de afzonderlijke lidstaten nauwelijks te verkopen zijn geweest, gegeven de bezuinigingen waarmee diverse lidstaten kampen.

Waar Europese overheden lang de economie hebben gestimuleerd en nu moeten bezuinigen, lijken consumenten en bedrijven volgens Theodoor Gilissen Bankiers iets meer ruimte te krijgen om minder te sparen.

Huishoudens in de eurozone konden de teruggang in hun bestedingen beperken door in het tweede kwartaal iets minder te sparen. De spaarquote daalde licht tot een nog altijd hoge 14,3% tegenover 14,5% in het eerste kwartaal.

De reële inkomens daalden met 0,3%, maar door de besparingen te verlagen bleef de daling van de consumentenbestedingen beperkt tot 0,1%. In de VS ligt de spaarquote op 6%, na een dieptepunt van -2% in 2005.

Met besparingen kunnen via kredietverlening de bedrijfsinvesteringen worden gefinancierd, die met ruim 20% stegen.

Door de kredietcrisis daalde de kredietverlening de laatste jaren en levert dit voor kleinere ondernemingen problemen op.

In de VS herstelt de kredietverlening zich volgens Theodoor Gilissen Bankiers de laatste maanden licht en ook DNB concludeerde vorige week dat de voorwaarden voor kredietverlening in Nederland in het derde kwartaal zijn versoepeld.

Volgens de ECB is dit de eerste versoepeling sinds medio 2006.

Wel blijven banken terughoudend met betrekking tot de omvang van de verstrekte leningen. De voorwaarden worden versoepeld onder druk van concurrentie en afgenomen risico's door het economische herstel.

Het betekent dat consumenten en producenten herstellen en de eerdere acties van overheden overnemen.

Besloten is tot maximaal 2,9% groei, aldus Theodoor Gilissen Bankiers. Een toename van 6% zou in de afzonderlijke lidstaten nauwelijks te verkopen zijn geweest, gegeven de bezuinigingen waarmee diverse lidstaten kampen. Waar Europese overheden lang de economie hebben gestimuleerd en nu moeten bezuinigen, lijken consumenten en bedrijven volgens Theodoor Gilissen Bankiers iets meer ruimte te krijgen om minder te sparen. Huishoudens in de eurozone konden de teruggang in hun bestedingen beperken door in het tweede kwartaal iets minder te sparen. De spaarquote daalde licht tot een nog altijd hoge 14,3% tegenover 14,5% in het eerste kwartaal. De reële inkomens daalden met 0,3%, maar door de besparingen te verlagen bleef de daling van de consumentenbestedingen beperkt tot 0,1%. In de VS ligt de spaarquote op 6%, na een dieptepunt van -2% in 2005. Met besparingen kunnen via kredietverlening de bedrijfsinvesteringen worden gefinancierd, die met ruim 20% stegen. Door de kredietcrisis daalde de kredietverlening de laatste jaren en levert dit voor kleinere ondernemingen problemen op. In de VS herstelt de kredietverlening zich volgens Theodoor Gilissen Bankiers de laatste maanden licht en ook DNB concludeerde vorige week dat de voorwaarden voor kredietverlening in Nederland in het derde kwartaal zijn versoepeld. Volgens de ECB is dit de eerste versoepeling sinds medio 2006. Wel blijven banken terughoudend met betrekking tot de omvang van de verstrekte leningen. De voorwaarden worden versoepeld onder druk van concurrentie en afgenomen risico's door het economische herstel. Het betekent dat consumenten en producenten herstellen en de eerdere acties van overheden overnemen.