Er moet niettemin een uitweg worden gezocht uit de huidige malaise, zoniet dreigt de toekomst van de eurozone in gevaar te komen. Eén van de mogelijke gevaren is dan een opsplitsing van de unie in twee delen met verschillende snelheden.

Duitsland is van mening dat de periferie hogere rentevoeten moet betalen om de landen in kwestie meer begrotingsdiscipline bij te brengen en zo het vertrouwen van de beleggers te herwinnen.

Tot dusver is echter het omgekeerde gebeurd, de ratinghuizen hebben de ratings van de perifere landen verlaagd. De eurozone ging tot dusver uit van twee mantra's: geen enkele regering kan ooit failliet gaan en geen enkel land kon ooit gered worden. Die mantra's zijn inmiddels naar de prullenmand verwezen.

Gilles Moec, analist bij Deutsche Bank in Londen, stelt een brutale oplossing voor de crisis voor. Hij wil een nieuw reddingsfonds oprichten dat landen in moeilijkheden letterlijk met geld overspoelt. Het huidige reddingsfonds volstaat niet, het zal namelijk voortdurend aangevuld moeten worden.

Er moet niettemin een uitweg worden gezocht uit de huidige malaise, zoniet dreigt de toekomst van de eurozone in gevaar te komen. Eén van de mogelijke gevaren is dan een opsplitsing van de unie in twee delen met verschillende snelheden. Duitsland is van mening dat de periferie hogere rentevoeten moet betalen om de landen in kwestie meer begrotingsdiscipline bij te brengen en zo het vertrouwen van de beleggers te herwinnen. Tot dusver is echter het omgekeerde gebeurd, de ratinghuizen hebben de ratings van de perifere landen verlaagd. De eurozone ging tot dusver uit van twee mantra's: geen enkele regering kan ooit failliet gaan en geen enkel land kon ooit gered worden. Die mantra's zijn inmiddels naar de prullenmand verwezen. Gilles Moec, analist bij Deutsche Bank in Londen, stelt een brutale oplossing voor de crisis voor. Hij wil een nieuw reddingsfonds oprichten dat landen in moeilijkheden letterlijk met geld overspoelt. Het huidige reddingsfonds volstaat niet, het zal namelijk voortdurend aangevuld moeten worden.