Het concern schrapt het slotdividend van Eur 0,23 voor 2012 (het interimdividend was Eur 0,12) en verlaagt het dividend voor 2013 naar Eur 0,03.

Het is de tweede keer dat KPN dit jaar het dividend reduceert. In juli verlaagde KPN het dividend over 2012 al van Eur 0,90 naar Eur 0,35 en beloofde voor 2013 toen nog 'ten minste Eur 0,35'. Dat werd bij het derde kwartaal eind oktober nog herhaald.

Hoewel UPC en Ziggo zich hebben teruggetrokken vanwege de hoge prijzen, is er met Tele 2 toch een nieuwe concurrent op de mobiele markt in Nederland gekomen.

Het concern kan een grote bedreiging vormen voor KPN. Het is al 15 jaar actief op de Nederlandse markt als MVNO (opereert onder eigen naam op het netwerk van een ander), heeft al circa 400.000 abonnees en een eigen kernnetwerk.

In Frankrijk heeft Iliad met de merknaam Free Mobile een prijzenoorlog ontketend met prijzen die significant lager waren dan de concurrentie. De kans bestaat dat dit nu ook in Nederland gaat gebeuren.

Het concern handhaaft wel de verwachtingen voor EBITDA, vrije kasstroom en investeringen voor 2012. KPN financiert de aankoopprijs uit de bestaande financiële middelen en de doorlopende kredietfaciliteit van Eur 2 mrd.

Het passeren van het slotdividend scheelt KPN circa Eur 330 mln dit jaar.

De druk op de balans blijft verontrustend. Eind derde kwartaal lag de nettoschuld al op 2,7 keer de EBITDA. Door hoge investeringen (naast mobiel ook in glasvezel) en de voortdurende druk op de EBITDA verzwakt de balans en neemt de kans op een emissie toe. Theodoor Gilissen Bankiers heeft het advies op KPN onder herziening.

Het concern schrapt het slotdividend van Eur 0,23 voor 2012 (het interimdividend was Eur 0,12) en verlaagt het dividend voor 2013 naar Eur 0,03. Het is de tweede keer dat KPN dit jaar het dividend reduceert. In juli verlaagde KPN het dividend over 2012 al van Eur 0,90 naar Eur 0,35 en beloofde voor 2013 toen nog 'ten minste Eur 0,35'. Dat werd bij het derde kwartaal eind oktober nog herhaald. Hoewel UPC en Ziggo zich hebben teruggetrokken vanwege de hoge prijzen, is er met Tele 2 toch een nieuwe concurrent op de mobiele markt in Nederland gekomen. Het concern kan een grote bedreiging vormen voor KPN. Het is al 15 jaar actief op de Nederlandse markt als MVNO (opereert onder eigen naam op het netwerk van een ander), heeft al circa 400.000 abonnees en een eigen kernnetwerk. In Frankrijk heeft Iliad met de merknaam Free Mobile een prijzenoorlog ontketend met prijzen die significant lager waren dan de concurrentie. De kans bestaat dat dit nu ook in Nederland gaat gebeuren. Het concern handhaaft wel de verwachtingen voor EBITDA, vrije kasstroom en investeringen voor 2012. KPN financiert de aankoopprijs uit de bestaande financiële middelen en de doorlopende kredietfaciliteit van Eur 2 mrd. Het passeren van het slotdividend scheelt KPN circa Eur 330 mln dit jaar. De druk op de balans blijft verontrustend. Eind derde kwartaal lag de nettoschuld al op 2,7 keer de EBITDA. Door hoge investeringen (naast mobiel ook in glasvezel) en de voortdurende druk op de EBITDA verzwakt de balans en neemt de kans op een emissie toe. Theodoor Gilissen Bankiers heeft het advies op KPN onder herziening.