KPN gaat EUR 4 miljard ophalen met een claimemissie. Dat kondigde het bedrijf aan bij de presentatie van de jaarcijfers, die iets lager uitvielen dan verwacht.

De emissie zal de marktkapitalisatie verhogen met 70%. De grootste aandeelhouder van KPN, América Móvil heeft nog niet gezegd mee te doen met de emissie. ABN Amro blijft neutraal.

KPN zag de omzet en nettowinst dalen. De nettoschuld bedroeg EUR 14 miljard. De verhouding van de nettoschuld ten opzichte van de brutowinst (EBITDA) is met een verhouding van 3,0 hoger dan het zelf opgelegde maximum van 2,5x. Door de emissie zal de schuld afnemen tot 2,1x.

KPN gaf geen concrete winstdoelstellingen af. Het dividend zal in 2013 en 2014 EUR 0,03 per aandeel bedragen, maar zal daarna weer stijgen.

Het bedrijf kwam ook met een update voor de strategie. KPN stelt zich tot doel stabilisatie te bereiken in op de Nederlandse markt en af te zien van prijsconcurrentie hier.

Verder is het bedrijf van plan het marktaandeel in breedbandverbindingen te vergroten en de positie in mobiel in Duitsland en België te beschermen. Dit moet leiden tot een groter marktaandeel en autonome groei, maar ook tot lagere marges.

De analisten van ABN Amro handhaven het houdadvies voor het aandeel. De emissie is zeer teleurstellend nieuws, maar ook een noodzakelijke stap.

Ze vragen zich wel af waarom KPN zo lang heeft gewacht met het nemen van de pijn. De uitkomst van de frequentieveilingen was natuurlijk veel slechter dan verwacht, maar ook na een winstwaarschuwing en twee dividendverlagingen wist het bedrijf dat die onvoldoende zouden zijn om de balans te repareren.

Nu de balans op orde wordt gemaakt zal het bedrijf de investeringen kunnen verhogen, die kunnen uitmonden in een stabiel resultaat in Nederland.

KPN blijft echter actief op een moeilijke markt, waar de concurrentie hevig is. De brutowinst zal naar verwachting dalen naar EUR 4,1 miljard.

KPN gaat EUR 4 miljard ophalen met een claimemissie. Dat kondigde het bedrijf aan bij de presentatie van de jaarcijfers, die iets lager uitvielen dan verwacht. De emissie zal de marktkapitalisatie verhogen met 70%. De grootste aandeelhouder van KPN, América Móvil heeft nog niet gezegd mee te doen met de emissie. ABN Amro blijft neutraal. KPN zag de omzet en nettowinst dalen. De nettoschuld bedroeg EUR 14 miljard. De verhouding van de nettoschuld ten opzichte van de brutowinst (EBITDA) is met een verhouding van 3,0 hoger dan het zelf opgelegde maximum van 2,5x. Door de emissie zal de schuld afnemen tot 2,1x. KPN gaf geen concrete winstdoelstellingen af. Het dividend zal in 2013 en 2014 EUR 0,03 per aandeel bedragen, maar zal daarna weer stijgen. Het bedrijf kwam ook met een update voor de strategie. KPN stelt zich tot doel stabilisatie te bereiken in op de Nederlandse markt en af te zien van prijsconcurrentie hier. Verder is het bedrijf van plan het marktaandeel in breedbandverbindingen te vergroten en de positie in mobiel in Duitsland en België te beschermen. Dit moet leiden tot een groter marktaandeel en autonome groei, maar ook tot lagere marges. De analisten van ABN Amro handhaven het houdadvies voor het aandeel. De emissie is zeer teleurstellend nieuws, maar ook een noodzakelijke stap. Ze vragen zich wel af waarom KPN zo lang heeft gewacht met het nemen van de pijn. De uitkomst van de frequentieveilingen was natuurlijk veel slechter dan verwacht, maar ook na een winstwaarschuwing en twee dividendverlagingen wist het bedrijf dat die onvoldoende zouden zijn om de balans te repareren. Nu de balans op orde wordt gemaakt zal het bedrijf de investeringen kunnen verhogen, die kunnen uitmonden in een stabiel resultaat in Nederland. KPN blijft echter actief op een moeilijke markt, waar de concurrentie hevig is. De brutowinst zal naar verwachting dalen naar EUR 4,1 miljard.