Investment case

KPN heeft lange tijd te weinig geïnvesteerd in het netwerk en moet daar nu volgens Theodoor Gilissen Bankiers de prijs voor betalen.

Om goed te kunnen concurreren met de kabel moet veel worden geïnvesteerd in glasvezelnetwerken en op de mobiele markt moet worden geïnvesteerd in capaciteit voor dataverzending.

Tegelijk staan de inkomsten onder druk. Het concern kan moeilijk concurreren met de kabelmaatschappijen die een kwalitatief beter netwerk hebben.

Op de mobiele markt heeft KPN last van veranderend klantgedrag. Door het gebruik van sociale media belt men minder en gebruikt men in toenemende mate gratis alternatieven als WhatsApp voor smsjes.

Dit gedrag zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers op termijn ook de belbundels overbodig maken. Mobiele communicatie gaat naar een flat fee, die naar verwachting het verlies van sms- en belbundels voorlopig niet kan compenseren.

De nettoschuld lag in het derde kwartaal al boven de doelstelling en is door de overbieding op de veiling verder gestegen. De kans op een emissie neemt toe.

Conclusie

Mede gezien het toenemende risico op een emissie hebben de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers het koersdoel verlaagd naar Eur 7,50 naar Eur 3,50.

Gezien de structurele druk op de inkomsten zien zij in de komende kwartalen nog koersdruk. Er is weinig reden om KPN te bezitten, maar wie op wat langere termijn kijkt kan wachten op een bod van

América Móvil. Daarom blijft het advies op houden.

Investment case KPN heeft lange tijd te weinig geïnvesteerd in het netwerk en moet daar nu volgens Theodoor Gilissen Bankiers de prijs voor betalen. Om goed te kunnen concurreren met de kabel moet veel worden geïnvesteerd in glasvezelnetwerken en op de mobiele markt moet worden geïnvesteerd in capaciteit voor dataverzending. Tegelijk staan de inkomsten onder druk. Het concern kan moeilijk concurreren met de kabelmaatschappijen die een kwalitatief beter netwerk hebben. Op de mobiele markt heeft KPN last van veranderend klantgedrag. Door het gebruik van sociale media belt men minder en gebruikt men in toenemende mate gratis alternatieven als WhatsApp voor smsjes. Dit gedrag zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers op termijn ook de belbundels overbodig maken. Mobiele communicatie gaat naar een flat fee, die naar verwachting het verlies van sms- en belbundels voorlopig niet kan compenseren. De nettoschuld lag in het derde kwartaal al boven de doelstelling en is door de overbieding op de veiling verder gestegen. De kans op een emissie neemt toe. Conclusie Mede gezien het toenemende risico op een emissie hebben de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers het koersdoel verlaagd naar Eur 7,50 naar Eur 3,50. Gezien de structurele druk op de inkomsten zien zij in de komende kwartalen nog koersdruk. Er is weinig reden om KPN te bezitten, maar wie op wat langere termijn kijkt kan wachten op een bod van América Móvil. Daarom blijft het advies op houden.